Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510987
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/9
Kadastrale aanduiding
Anloo AA 179
Hunzeweg 30, 9657 PD te Nieuw Annerveen

Omschrijving

Inleiding

Boerderij karakteristiek voor de oorspronkelijke structuur, met groningse invloed. Volgens de muurankers gebouwd in 1810, echter in de tweede helft van de 19de eeuw verder ontwikkeld. Opvallend type, met zaadzolders boven het woonhuisgedeelte, achter een gevel met een indeling vergelijkbaar met de woonhuisgevels. Aangebouwd een schuurtje. De boerderij staat op een fraai erf met solitairen.

De bescherming betreft het exterieur en de detaillering van de gevels. De gevel van het bedrijfsgedeelte is gewijzigd en voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype met topgevel, opgetrokken in baksteen. Het zadeldak van het woongedeelte is gedekt met oud-hollandse pannen, het schilddak van het bedrijfsgedeelte aan de onderzijde en op de nok met platte friese en muldenpannen gedekt. Daartussen riet.

In de symmetrische voorgevel van het woongedeelte, met in de topgevel vlechtwerk, centraal de entree, een dubbele paneeldeur met naald en een levensboom in het bovenlicht. Aan weerszijden twee zesruits schuifvensters. Op de verdieping twee kleinere zesruits schuifvensters. In de geveltop een vierruits venster. Aan de linkerzijde van het woongedeelte, in de binnenhoek van de krimp, twee maal een zesruits schuifvenster. Aan de rechterzijde in de zijgevel twee schuifvensters (de linker met een uitzetraam als bovenlicht), in de kopgevel van de eerste krim één schuifvenster, in de gevel een naoorlogs venster. In de kopgevel van de tweede krimp een kleiner zesruits venster, in de gevel een deur.

De gevel van het bedrijfsgedeelte heeft rechts een grote en links een kleinere schuifdeur. Ertussen een zesruits liggend stalvenster met segmentboog. Links, deels in de verbindingsmuur met de schuur een vierlobbig roosvenster.

In de rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte een staldeur en negen éénruits rondboog stalvensters, waarvan twee in dichtgezette staldeuren.

In de linker zijgevel verschillende stalvensters.

Op de deel is een bijkeuken gebouwd.

Aangebouwd een bakstenen schuurtje onder wolfdak met platte friese pannen gedekt. In de gevels liggende meerruits stalvensters.

Waardering

Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van een karakteristiek agrarisch bedrijf

- vanwege de beeldbepalende ligging op een oorpronkelijk erf

- als representant van het oorspronkelijke agrarische landschap

- vanwege de typologie

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1810
1810
exact
jaartalankers
verbouwing
1850
1880
globaal
karakteristieke vorm ontwikkeld in 19B

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Krimpenboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Groningse invloed