Borgweg 56, 9469 PJ te Schipborg

Inleiding

Arbeiderswoning naar ontwerp van Henry van de Velde. Een van de woningen gebouwd in opdracht van de familie H. Kröller Muller. Op voorstel van Kröller Muller is het pre-fab systeem van het duitse constructiebedrijf Christoph & Unmack A.G. gebruikt. Van de Velde ontwierp twee typen arbeiderswoning, met en zonder opkamer. Borgweg 56 heeft geen opkamer.

De bouwvergunning voor de in totaal vier woningen werd in 1921 gegeven.

Bij de woning een houten tuinhuisje in dezelfde stijl.

Omschrijving

Prefab houtconstructie op een betonnen fundering met een plint van harde klinkers. Samengesteld schilddak, oorspronkelijk rietgedekt, nu met OH-pannen. Oorspronkelijke vensterindeling met dunne roeden, nog deels behangen met luiken. Gietijzeren trede naar de voor- en achterdeur.

In de entreegevel (NW) links de voordeur onder een luifel. Rechts twee maal een dubbel vierruits draairaam. In het dakschild twee kleine dakkapellen onder lessenaardak met liggende tweeruits vensters. In de rechterzijgevel (ZW) in het midden een dubbel zesruits draairaam met luiken. Links hiervan een groot (modern) éénruits venster. In het dakschild een grote dakkapel onder lessenaardak met een dubbel zesruits draairaamIn de linker (NO) zijgevel twee enkele en een dubbel zesruits draairaam, met luiken behangen. In het dakvlak een grote dakkapel zoals beschreven.

In de zuidoostgevel in het midden een glasdeur met zesruits roedenverdeling onder een luifel. Links een dubbel zesruits draairaam met luiken behangen, rechts openslaande deuren met vierruits ladderroeden.

Het interieur verkeert nog geheel in oorspronkelijke staat. De indeling is bewaard gebleven, evenals de architectonische detaillering, hang- en sluitwerk etc.

Genummerde paneeldeuren en kozijnen, vleugelsluiting voor de openslaande ramen.

Arbeiderswoning van cultuur- en architectuurhistorisch belang: