Borgweg 64, 9469 PJ te Schipborg

Inleiding

Opzichterswoning "De Hunneborg", naar ontwerp van Henry van de Velde. Een van de woningen gebouwd in opdracht van de familie H. Kröller Muller. Op voorstel van Kröller Muller is het pre-fab systeem van het duitse constructiebedrijf Christoph & Unmach A.G gebruikt.

De bouwvergunning voor de in totaal vier woningen werd in 1921 gegeven.

Het interieur is gemoderniseerd.

Omschrijving

Prefab houtconstructie op een betonnen fundering met een plint van harde klinkers. Samengesteld schilddak met wolfeinden, oorspronkelijk rietgedekt, nu met pannen. Oorspronkelijke vensterindeling met dunne roeden, nog deels behangen met luiken. Gietijzeren trede naar de voor- en achterdeur.

In de voorgevel over de volle breedte een uitbouw onder lessenaardak. Hierin rechts van het midden de entree met gekoppeld venster. Links ervan een drielicht venster met bovenlichten, behangen met luiken. Rechts een vierruits venster. In de gevel top een liggend zesruits venster.

Aan de rechter gevel (NW) een uitbouw onder lessenaardak. In de voorgevel van de uitbouw vier gekoppelde eenruits vensters. Links van de uitbouw een tweelicht.

In de achtergevel vanaf links een deur, twee eenruits vensters en een vierruits venster. In de geveltop een liggend zesruits venster.

In de linkerzijgevel een vierruits venster behangen met luiken en links twee eenruits vensters.

Interieur

Het interieur is gemoderniseerd. Genummerde paneeldeuren en kozijnen, vleugelsluiting voor de openslaande ramen.

Arbeiderswoning van cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- in het oeuvre van de architect H. van de Velde