Semsstraat 147, 9659 PM te Eexterveenschekanaal
Semsstraat 149, 9659 PM te Eexterveenschekanaal
Semsstraat 151, 9659 PM te Eexterveenschekanaal

Inleiding

De (voormalige) marechausséekazerne is gebouwd in 1908/10. Het verzoek van het bestuur van de coöp. aardappelmeelfabriek "Wildervank e.o." te Eexterveenschekanaal om tijdelijk een brigade marechaussée te stationeren dateert van 1905.

Thans ingericht als drievoudige woning. De bescherming betreft het hoofdvolume en de detaillering van het exterieur.

Beeldbepalende gelegen aan het Eexterveenschekanaal.

Omschrijving

Kazerne opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een met bouletpannen gedekt afgeknot schilddak met steekkappen.

De voorgevel is nagenoeg symmetrisch, de rechter risaliet steekt meer naar voren dan de linker. In de middenrisaltie de gewijzigde entree onder een rondboog met natuurstenen sluitsteen. Hoek- en middenrisalieten worden beëindigd met een dakkapel onder een afgewolfde steekkap, in de toppen schuifvensters. Aan weerszijden van de middenrisaliet en in de hoekrisalieten een rechtgesloten tweelicht venster, met zesruits bovenlicht, onder een segmentboogvormige strek. Tussen de tweelicht vensters een T-venster met achtruitsbovenlicht, eveneens onder een segmentboogvormige strek.

Waardering

Voormalige marechausseekazerne met paardestal van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang:

- in de ontwikkelingsgeschiedenis van de vervening

- vanwege de beeldbepalende ligging in een gebied van bijzondere waarde