Zuiderdiep 192, 9571 BL te 2e Exloërmond

Inleiding

Woonhuis gebouwd in 1912 naar ontwerp van K. Prummel in opdracht van J.H.J. Prummel. In de vormgeving vertoont het woonhuis trekken van de Nieuwe kunst.

Omschrijving

Woonhuis opgetrokken in baksteen met trasraam over één bouwlaag vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met hollandse pannen gedekt zadeldak. Metselwerk voorzien van banden ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de schuifvensters. In de zijgevels decoratieve banden met klossen onder de gootlijst.

Aan de straatzijde rechts een erker onder tentdak. Links een rechtgesloten tweelicht venster met de bovenlichten gevat in een hoefijzerboog, met drie ruitvormen in stucwerk in de boogvelden. In de geveltop een centraal tweelicht venster met aan weerszijden een venster.

In de linkerzijgevel, links, de entree, een paneeldeur met segmentvormig venster met bovenlicht, in een portiek met hoefijzerboog en stoep. In de kopgevel van de krimp een schuifvenster, in de zijgevel een dubbel schuifvenster.

In de rechterzijgevel links een rechtgesloten venster met het bovenlicht gevat in een hoefijzerboog, met een ruitvorm in stucwerk in de boogvelden. Rechts drie kleinere vensters, onder de rechter twee, twee kelderramen.

Aan de achterzijde een aanbouw onder zadeldak.

Woonhuis van algemeen stedenbouwkundig belang: