Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510995
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/76
Kadastrale aanduiding
Odoorn M 2039
Zuiderdiep 279, 7876 AP te Valthermond

Omschrijving

Inleiding

Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1913, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van de Nieuwe kunst. Het ontwerp is sterk vergelijkbaar met Zuiderdiep 385 in Tweede Exloërmond. Het toont Oost-Groningse invloed van na de vervening.

De originele paardenboxen zijn bewaard gebleven.

De voortuin heeft een landschappelijke aanleg met enkele symmetrisch geplaatste solitairen.

Omschrijving

Krimpenboerderij opgetrokken in baksteen onder een zadeldak met geglazuurde platte friese pannen gedekt.

Onderkelderd woonhuis, op een gemetselde plint met afzaat. Metselwerk voorzien van banden ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de schuifvensters. Alle vensters zijn afgesloten met een zware, omgezette latei. De lateien zijn aan de onderzijde voorzien van accoladevormige motieven. Langs de dakrand van de topgevel een klimmend keperfries. In de zijgevels decoratieve banden onder de gootlijst.

De symmetrische topgevel, met verschillende tuiten sommigen met tuitstukken, heeft een middenrisaliet. De entree, een paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht geflankeerd door schuin geplaatse vensters, bevindt zich in een portiek met stoep, gevormd door twee deelzuilen die een drielicht dragen met glas-in-lood vensters. Beide glas-in-lood partijen hebben florale motieven. Twee korte balustrades versmallen de stoep. Boven de portiek een balkon op bewerkte korbelen en met een houten balustrade. Boven de balkondeuren een venster geflankeerd door twee blindnissen. Op de begane grond aan weerszijden een drielicht venster. Op de verdieping aan weerszijden drie klimmende vensters.

In de rechterzijgevel drie vensters. De rechtergevel heeft twee krimpen met stenen tuitstukken op de hoeken. In de kopgevel van de eerste krimp een venster. In de zijgevel een "melkmeisje". In de zijgevel van het stalgedeelte tien stalvensters met facetroedenverdeling. Aan de woningzijde zijn enkele staldeuren vervangen door moderne acht- en vierruits vensters.

In de linkerzijgevel drie T-vensters. De kopgevel van de krimp is schuingeplaatst, met daarin de inrit. Langs de dakrand een klimmend keperfries. In het bedrijfsgedeelte tien stalvensters met facetroedenverdeling.

Interieur

De indeling van de woning en van de stallen is oorspronkelijk. In de woning stucplafonds, kamers en suite en ingebouwde kasten gedetailleerd in nieuwe kunststijl. Direct achter de bedrijfsgevel zijn de originele paardenboxen bewaard gebleven.

Waardering

Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in het oeuvre van J.H. Prummel

- vanwege de rijke vormgeving in Nieuwe Kunststijl

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuiderdiep

- vanwege de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Nieuwe Kunst invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Prummel, J.H. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur