Noorderdiep 57, 7876 CC te Valthermond

Inleiding

Boerderij van een afwijkend type met villa-achtige woonhuis. Gebouwd in 1937, in opdracht van L. Honning, landbouwer te Dalerveen, naar ontwerp van Tiesing en gebr. Schutruys (?) uit Borger-Valthe, in de stijl van de Interbellum architectuur.

Mede door de tuinaanleg heeft de boerderij vanaf de openbare weg het aanzicht van een villa. (In typologie vergelijkbaar, echter van een ander kaliber is Boerderij Berkenhoeve naar ontwerp van W. Hamdorff.

Omschrijving

Boerderij, bestaande uit een L-vormige, villa-achtige woning met haaks daarop het bedrijfsgedeelte, opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, onder met geglazuurde hollandse pannen gedekte schilddaken. Vensters met zwaar raamhout. Ogeklampte luiken en deuren.

Het woongedeelte heeft een rechthoekige plattegrond. De entree bevindt zich in een overhoekse potiek, onder de gestutte hoek van het dak. In de gevel aan de straatzijde twee forse drielicht vensters, de zijlichten met glas- in-lood. In het dakschild een grote dakkapel met twee drielicht vensters. Op de nokeinden een schoorsteen. In de linkerzijgevel een tweelicht en een traphuisvenster, beide met glas-in-lood. Aan de achterzijde, uitkijkend op de U- vormige binnenplaats met bordes, een tweelicht venster.

Het bedrijfsgedeelte heeft aan de straatzijde rechts een inrit met korfboog, een opgeklampte loopdeur met vierruits op de punt geplaatst venster en twee vierruits stalvensters met stalen kozijnen zoals deze oorspronkelijk overal in de schuur waren toegepast.

De zijgevel aan de U-vormige binnenzijde heeft vanaf links twee maal een vierlicht van éénruits (oorspronkelijk stalern vierruits) stalvenstersvensters, twee opgeklampte deuren en twee vensters. De lange zijgevel aan de buitenzijde van het geheel heeft drie maal een vierlicht van stalvensters, waarvan één de oorspronkelijke vierruits roedenverdeling heeft.

Aan de achterzijde van het bedrijfsgedeelte links een schuifbaander, drie loopdeuren, drie éénruits stalvensters en onder het wolfeind twee maal drie éénruits stalvensters.

Boerderij van architectuurhistorische belang vanwege:

- de typologie