Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510999
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/79
Kadastrale aanduiding
Odoorn M 2761
Kavelingen 33, 7876 TE te Valthermond

Omschrijving

Inleiding

Boerderij Berkenhoeve is in 1932 gebouwd in opdracht van E.J. Tonckens, naar ontwerp van W. Hamdorff. Mede door de tuinaanleg heeft de boerderij vanaf de openbare weg het aanzicht van een villa. Het ontwerp is in traditionalistische trant, typerend zijn een degelijke materiaalkeuze en -detaillering. Overhoeks geplaatste uitbouwen geven het eenvoudige hoofdvolume een expressieve vorm, herinnerend aan de vormgeving van de Amsterdamse School (het Reigersnest).

Omschrijving

Boerderij, bestaande uit een villa-achtige woning met haaks daarop, met een overhoeks tussenlid verbonden, het bedrijfsgedeelte, opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, onder met terracotta leien gedekte schilddaken. Vensters met zwaar raamhout en ladderroedenverdelingen. Ogeklampte luiken en deuren. Terassen geplaveid met plavuizen.

Het woongedeelte heeft een rechthoekige plattegrond met uitbouwen. De entree bevindt zich in het overhoekse tussenlid onder een doorlopend dakschild. Links ervan drie klimmende vensters met glas-in-lood.

In de gevel aan de straatzijde enkele achtruitsvensters. Bij de woonkamer een groot drielicht; een centraal éénruits venster, geflankeerd door achtruits draaivensters met luiken, onder een zware houten latei met daarboven zes glas-in- lood vensters, eveneens onder een latei. In de kopgevel tienruits terrasdeuren. De top van de kopgevel heet een overnaads beschot. Op de rechterhoek van de kopgevel, onder de zwaar uitgevoerde schoorsteen, een overhoekse uitbouw. De uitbouw heeft een geknikt schilddak, waaronder zich deels het terras bevindt. In de zijgevel een tweeruits venster. In de kopgevel van de uitbouw een drielicht venster.

Aan de achterzijde van het woonhuis, in de oksel van de uitbouw, een bordes. In de uitbouw bordesdeuren en een tweelicht venster. In de achtergevel een grote vensterpartij met deur voor de keuken. Rechts een drielicht vensterpartij met dubbele latei, echter zonder glas-in-lood tussen de lateien. Links in het dakschild, tegen de zware schoorsteen, een dakkapel met balkon met overnaads beschot. Rechts is het gevelvlak hoger opgemetseld om over te gaan in de dakkapel met vierlicht venster. Op de rechter nok eveneens een zwaar uitgevoerde schoorsteen.

Het tussenlid verzorgt een glooiende overgang tussen woonhuis en schuur. In de zijgevels van de schuur, met wolfkap, vierruits stalvensters met ventilatieroosters in de rollaag; twaalf aan de tuinzijde, veertien aan de buitenkant. In de achtergevel vanaf rechts een inrit en drie loopdeuren, gescheiden door zesruits stalvensters. Centraal in de achtergevel een luik onder een lessenaardak. In de geveltop twee rijen van in totaal zeven vierruits stalvensters

Waardering

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de zeldzame combinatie van typologie (boerderij met bijna losgekoppeld villa-achtig woonhuis) en bouwstijl (traditionalisme)

- in het oeuvre van de architect, W. Hamdorff

- vanwege de stijlvaste kwaliteit van het onwerp

- in combinatie met het gelijktijdig uitgevoerde tuinontwerp

- de gaafheid

- de zeldzaamheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Villaboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver
In volumewerking Amsterdamse School invloed

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hamdorff, W. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur