Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511002
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82861/131
Kadastrale aanduiding
Odoorn A 10541
Borgerderweg 40, 7873 TD te Odoorn

Omschrijving

Inleiding

Villa Blidenstede is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de industrieel Duintjer. Het huis is gelegen in een royale tuinaanleg. Huis en tuin zijn ontworpen in de jaren '30. In de tuin staat een houten huisje dat voor bescherming van ondergeschikt belang is. De bescherming richt zich op het huis.

Omschrijving

Buitenhuis opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een rechthoekige plattegrond met dwarsvolume en serre-uitbouw onder met riet gedekt schilddaken. De nokvorst van het dwarsvolume ligt hoger. Op de nok een sierijzeren windvaan/klokkestoeltje. Twee gemetselde schoorstenen. Alle oorspronkelijke vensters zijn behangen met luiken, voor de bovenlichten uitgevoerd als persiènnes, en hebben keramische raamdorpelstenen. Boven de vensters rollagen in het metselwerk.

De gevel aan de tuinzijde heeft centraal in het hoger opgaande en risalerende dwarsvolume een gemoderniseerde pui. Rechts hiervan een rondboog venster. In de zijgevel van het dwarsvolume een opgeklampte deur en een gemetselde borstwering. In het terugliggende geveldeel rechts een dubbelvenster en links een éénruits venster.

Tegen de rechterzijgevel een aangebouwde serre met een gemetselde plint, een houten opbouw van overnaads bevestigde delen onder een rieten kap met nokpannen. In de gevel rechts een zesruits venster met ladderroedenverdeling. In het dakschild een dakkapel met éénruits venster.

In de achtergevel vanaf rechts een opgeklampte deur, een vierruits en een tweeruitsvenster. In de gevel van het dwarsvolume eveneens een tweeruitsvenster. In de dakschilden twee dakkapellen met tweelicht vensters.

De linkerzijgevel heeft een blinde muur onder het lager doorlopende dakschild. In het schild een tweeruits dakkapel.

Waardering

Buitenhuis in tuinaanleg van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als representant van een jong buitenhuis van een voor de regio bekende industriele familie

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden