Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511026
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Weeshuis
Complexnummer: 
511025 - Weeshuis Edam
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 september 1999
Kadaster deel/nr: 
82652/8
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Edam-Volendam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Edam
X-Y coördinaat: 
131958 - 502951

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige PORTIERSWONING, behorende bij het complex van voormalig weeshuis, portierswoning en erfscheiding. Het voormalige protestantse weeshuis is aan de Grote Kerkstraat gesitueerd en opgenomen in het register van rijksmonumenten onder monumentnummer: 14318. De voormalige portierswoning, gebouwd in de stijl van de Neo-Renaissance aan het einde van de 19de eeuw is gelegen direkt aan het Jan van Nieuwenhuyzenplein en van het voormalige weeshuis gescheiden door een tuin die bereikbaar is via een poort.

N.B. In 1997 is een bouwvergunning afgegeven voor het maken van een aanbouw aan de achterzijde van de woning op de begane grond en dakkapellen in het dakvlak aan de linkerzijde. De houten deur in de topgevel boven de poort wordt vervangen door een venster.

Omschrijving

Voormalige portierswoning, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een bouwlaag en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg en gedekt met rode Hollandse pannen, en met aan de straatkant (w) een poort onder steekkappen met de noklijn haaks op de weg.

De voorgevel (W) is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint en wordt horizontaal geleed door zandstenen speklagen. De gootlijst rust op gesneden consoles. Twee kruisvensters met terugliggende vijftien-ruits schuiframen en negen-ruits bovenlichten en hardstenen vensterbanken onder ruime rondboog met zandstenen sluit- en boogstenen, opgevuld met siermetselwerk in boogmotief, verlichten het woongedeelte. De poort aan de linkerzijde heeft een risalerende trapgevel met hardstenen platen op de treden. De poortingang wordt omgeven door een zandstenen omlijsting van een gebeeldhouwde rondboog op lisenen en een rondboogvormig fronton met open bovenzijde. Het fronton is opgevuld met een beeldhouwwerk van een mannen- en vrouwenfiguur die het wapen van Edam vasthouden. Een dubbel ijzeren spijlenhek sluit de ingang van de poort af. In de trapgevel bevindt zich een twaalf-ruitsvenster. Het risalerende topstuk steunt op een gebeeldhouwd kopje.

De linker zijgevel (N) is gepleisterd.

De rechter zijgevel (Z) is gepleisterd en bevat een links uit het midden geplaatst dubbel venster op de zolderverdieping.

De achtergevel (O) is gepleisterd.

De gevels in de poort zijn gepleisterd, het plafond is samengesteld uit houten balken en planken.

Waardering

De voormalige portierswoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een portierswoning met poort uit het einde van de 19de eeuw in Neo-Renaissance-stijl. Daarnaast heeft de voormalige portierswoning ensemblewaarde als onderdeel van het complex van weeshuis, portierswoning en erfscheiding, gelegen op een terrein tussen de Grote Kerkstraat en het Jan van Nieuwenhuyzenplein in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJan Nieuwenhuizenplein141135 WVEdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Portierswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EdamA4664

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751899globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee