Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511029
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82653/137
Kadastrale aanduiding
Edam A 5172
Edam A 2825
Edam A 4413
BY Bult 2, Edam

Omschrijving

Inleiding

OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Constabelbrug', daterend uit 1922 en uitgevoerd naar het ontwerp van de machinefabriek en constructiewerkplaats Gebr. Klinkenberg n.v. te Wormerveer-Holland. De Constabelbrug vormt een verbinding tussen de Spuistraat en de Bult en overspant de Nieuwe Haven. De Constabelbrug is beeldbepalend gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam en is een van de reeks ijzeren bruggen die de Nieuwe Haven overspannen.

Omschrijving

Enkele ijzeren ophaalbrug, met handbediening door middel van een handlier met rechte heugel in de westelijke hameistijl. Het val is samengesteld uit houten dwarsliggers met wegtapijt op stalen hoofdliggers met onderwindverband, rustend op gemetselde landhoofden. De doorvaartbreedte is 6,60 meter, de doorrijbreedte 4 meter. De zich naar boven toe verjongende hameistijlen van gedeeltelijk geklonken delen en gedeeltelijk vakwerk, staan in beton verankerd met schroefboutverbinding op het noordelijk landhoofd. Aan de binnenzijde van de westelijke hameistijl is een plaatje bevestigd met de tekst: 'Gebr. Klinkenberg/Constructiewerkplaats/Wormerveer'. De hameiregel is geconstrueerd uit een dubbele vakwerkregel, horizontaal verbonden door bovenwindverband. Op het decoratieve, met schroefboutverbinding aan de hameistijlen bevestigde, vulstuk, bestaande uit vakwerk en vleugelvormige stukken met ronde opening, is aan beide zijden in het midden een plaat bevestigd met de naam 'Constabelbrug'. De balans bestaat uit volwandige geklonken balanspriemen met verstijvingsribben en ballastkist aan de noordzijde. Het bovenwindverband is ruitvormig met dwarsstang. De hangstangen eindigen in een stalen voetstuk, verbonden met de hoofdliggers. Het val wordt aan weerszijden geflankeerd door een ijzeren hek. De spijlen zijn tussen ijzeren leuningen gevat. De bovenste leuning eindigt boogvormig. Aan de zuidzijde staat op het landhoofd aan weerszijden een hek waarvan de vulling tussen de stangen is bevestigd met schroefboutverbinding.

Waardering

De Constabelbrug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, typologische en historisch-constructieve waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een enkele ijzeren ophaalbrug met handbediening door middel van een handlier met rechte heugel van het Hollandse type uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De Constabelbrug heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks ijzeren bruggen die de Nieuwe Haven overspannen, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
exact
restauratie
1950
1950
globaal
Herstel landhoofd
restauratie
1975
1975
exact
restauratie
1989
1989
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Ophaalbrug (C)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Klinkenberg NV Gebroeders ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur