Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511034
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 september 1999
Kadaster deel/nr: 
82653/91
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Edam-Volendam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Purmer
X-Y coördinaat: 
130030 - 501594

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. Getuige een gevelsteen werd de boerderij gebouwd in 1898 in opdracht van de Hervormde Diaconie Edam. De boerderij vertoont in het muurwerk stilistische invloed van de neo-renaissance, het markante snijwerk dat de middenpartij afsluit heeft stilistische invloed van de chaletstijl. De rechterzijde (Z) heeft nabij de voorgevel enige wijzigingen in het muurwerk ondergaan die het monumentale karakter van de boerderij evenwel niet schaden.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak bedekt met zwarte Hollandse pannen (modern) en met de noklijn haaks op de weg. Het dakschild aan de voorzijde (W) heeft boven de middenpartij een meerhoekige schoorsteen op vierkante basis. De houten draagconstructie dateert uit de bouwtijd en bestaat uit een dubbel vierkant met overstek aan voor- (W) en achterzijde (O).

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel heeft pleisterwerk op de cordonlijst, in de speklagen en in de strekken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt zes vensterassen. De twee middelste assen bevinden zich in een risalerende middenpartij. De middenpartij gaat over twee bouwlagen en wordt afgesloten door een zadeldak met rijk gesneden decoratie in en op de windveren. De middenpartij heeft op parterre en verdieping twee T-vensters met licht getoogde bovenzijde. Tussen de vensters van de parterre bevindt de genoemde gevelsteen met de tekst: Hervormde Diaconie Edam 1898. Ter hoogte van de verdiepingvloer is het muurwerk decoratief uitgemetseld, onder meer met een muizentand. De flankerende geveldelen worden elk afgesloten met een kroonlijst. Het geveldeel rechts (Z) van de middenpartij heeft in de as direct naast de middenpartij een paneeldeur met bovenlicht. De overige vensterassen van de flankerende geveldelen bevatten T-vensters met licht getoogde bovenzijde.

De rechterzijgevel (Z) - nog merendeels de stalzijde - bevat nog een reeks van zes tweelichts stalvensters. De linkerzijgevel (N) - de darszijde -, heeft een opgeklampte deur met bovenlicht en twee houten tweelichts vensters.

De achterzijde (O) heeft rechts de darsdeur, links daarvan drie houten stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht. Het muurwerk van de rechterzijgevel, linkerzijgevel en achtergevel heeft twee rijen muurankers ter hoogte van de inwendige muurstijlen.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van rijke laat 19de-eeuwse boerderijbouw in de Purmer, gebouwd in opdracht van een stedelijke diaconie.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOosterweg E20E1481 APBuitengebiedPurmer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)Noordhollandse type

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EdamE507

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18981898exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee