Nieuwehaven 66, 1135 VM te Edam

Inleiding

KAASPAKHUIS, genaamd 'DE TOEKOMST', gebouwd omstreeks 1890 in de stijl van de Neo-Renaissance, gelegen in de rooilijn direkt aan de straat aan de noordzijde van de Nieuwe Haven in het beschermde stadsgezicht van Edam. Het kaaspakhuis is via een tussenlid van een bouwlaag verbonden met de panden Voorhaven 25-31. NB: het tussenlid en de panden aan de Voorhaven vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Kaaspakhuis met trapgevel, gebouwd op L-vormige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg en bedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De topgevels zijn opgetrokken in rode baksteen op gecementeerde plint. De zijgevels zijn gecementeerd. Alle gevels bevatten ankers.

De voorgevel (Z) is drie vensterassen breed en symmetrisch ingedeeld. De detaillering, zoals speklagen en aanzet- en sluitstenen, is uitgevoerd in cement. Op de begane grond is in het midden een dubbele houten deur geplaatst. Daarboven vermeldt een bord de naam: 'DE TOEKOMST'. Op de verdieping is eveneens een dubbele houten deur geplaatst onder ontlastingsboog. Links en rechts zijn op de drie bouwlagen houten kruisvensters aangebracht met draairamen met vertikale roede en bovenlichten met kruisroede. De vensterbanken zijn van baksteen. Op de begane grond zijn de vensters onder ontlastingsbogen geplaatst, de overige onder hanekam. Op de derde bouwlaag en de zolderverdieping zijn twee vensters naast elkaar ontworpen met draairaam met vertikale roede en bovenlicht met kruisroede. De vensters in de topgevel worden geflankeerd door een ruitvormig siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een trapgevel met risalerend topstuk. De treden zijn bedekt met gecementeerde afdekplaten

De linker zijgevel (W) is blind. In het dakvlak zijn dakramen toegevoegd.

De rechter zijgevel (O) bevat op elke bouwlaag een reeks van zes vensters, bestaande uit onder- en bovenraam met vertikale roede. In het dakvlak is een enkel dakraam toegevoegd.

De achtergevel (N) bevat op de begane grond in het midden een later vergrote opening met rechts daarvan een venster en links een dubbele deur. Op de verdieping is in het midden een dubbele houten deur geplaatst onder ontlastingsboog. Links en rechts daarvan en op de derde bouwlaag bevinden zich houten kruisvensters onder ontlastingsbogen. Het kruisvenster op de zolderverdieping is onder hanekam geplaatst. Links en rechts op de derde bouwlaag is een venster aangebracht met onder- en bovenraam met vertikale roede. Bovenin de boogvormige topgevel is een raam met vertikale roede onder rondboog met gecementeerde aanzetstenen en sluitsteen geplaatst.

Waardering

Het kaaspakhuis 'De Toekomst' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kaaspakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, beeldbepalend gesitueerd aan de noordzijde van de Nieuwe Haven in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis