Haven 41, 1131 EP te Volendam
Haven 43, 1131 EP te Volendam

Inleiding

Grotendeels houten VISAFSLAG in sobere zakelijk-expressionistische trant met gebruik van streekeigen elementen, gebouwd in 1934 in opdracht van de Coöperatieve Afslagvereeniging G.A. 'St. Vincentius' te Volendam en beeldbepalend gesitueerd op de onderaan de dijk gelegen kade in de bocht aan de Haven van Volendam.

Omschrijving

Visafslag, gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag en een zolderverdieping. De gevels zijn opgetrokken in horizontale en vertikale (topgevels) houten rabatdelen op gladde plint onder zadeldaken gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het geheel is geplaatst op een gecementeerde betonnen onderbouw, bestaande uit draagconstructie op veertien palen. In de vloer bevindt zich een luik. De visafslag is noord-zuid georiënteerd met de noklijn evenwijdig aan de weg, het kantoorgedeelte met nevenruimten is oost-west georiënteerd met de noklijn haaks op de weg. De draairamen op de eerste bouwlaag hebben vier-ruitsbovenlichten, de draairamen op de zolderverdieping hebben een roedenverdeling.

De visafslag is aan de zijde van de Haven (W) bereikbaar via twee trappen die leiden naar twee dubbele houten deuren van vertikale delen. Tussen deze deuren is op de gevel de naam van de opdrachtgever en het bouwjaar geschilderd: 'Coop. Visafslag St. Vincentius/Anno 1934'. Op het dak is een ontluchtingstoren geplaatst met horizontale lamellen onder puntdak met pinakel. Het kantoorgedeelte (z) is bereikbaar via een trap die leidt naar de toegangsdeur van vertikale delen onder bovenlicht met rechts daarvan een driedelig venster. In de topgevel is een dubbel venster geplaatst met acht-ruitsramen. De vlaggenstok is aan de topgevel bevestigd.

De linker zijgevel (N) bevat een dubbel venster, geflankeerd door vierkante vier-ruitsvensters, in de topgevel een enkel vijf-ruitsvenster boven klok.

De rechter zijgevel (Z) bevat een driedelig venster en in de topgevel in het midden een venster met zes-ruitsraam.

De gevel aan de waterzijde (O) bevat links een driedelig venster, geflankeerd door vierkante vier-ruitsvensters, in de topgevel een dubbel venster met zes-ruitsramen. De visafslag wordt verlicht door vier dubbele vensters.

Waardering

De grotendeels houten visafslag is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een visafslag uit de eerste helft van de 20ste eeuw, beeldbepalend gelegen aan de Haven van Volendam.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Visafslag