Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511058
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82654/168
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Barsingerhorn G 774
Barsingerhorn G 773
Heerenweg 128, 1768 BH te Barsingerhorn

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ van het kop-romp-type, gebouwd in 1898, gelegen aan de zuidzijde van de Heerenweg met noklijnen haaks op de weg.

Omschrijving

De boerderij heeft een noord-zuidgericht grondplan bestaande uit twee achter elkaar liggende rechthoeken van ongelijke grootte. De kleinere noordelijke rechthoek (aan de Heerenweg) vormt de basis voor het woonhuis, de grotere zuidelijke rechthoek voor het bedrijfsgedeelte. Het voorhuis is iets lager dan het bedrijfsgedeelte en wordt daarvan gescheiden door een brandmuur. Het voorhuis is één bouwlaag hoog en heeft een zolderverdieping onder een zadeldak, het bedrijfsgedeelte is ook één bouwlaag hoog en heeft een zadeldak. De noklijnen van kop en romp staan beide haaks op de weg.

Het muurwerk van het voorhuis is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Het voorhuis heeft een zadeldak met zwarte geglazuurde kruispannen, een houten overstek met makelaar en rijk gesneden topvulling. Op de nok bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteen.

De rijk gedecoreerde symmetrische voorgevel (N) heeft vijf vensterassen. Aan weerszijden van de middenas en op hoeken zijn gecementeerde geblokte lisenen aangebracht. De middenas bevat op de begane grond een terugliggende dubbele paneeldeur met gietijzeren sierroosters en getoogd bovenlicht; op de verdieping een terugliggende getoogde dubbele paneeldeur met glas, die uitkomt op het balkon (loggia). De aangebrachte cementering boven en aan weerszijden van het balkon is voorzien van voegen ter imitatie van natuursteen. Aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich twee getoogde vensters met rijk beschilderde houten kappen met gesneden onderrand. De vensters worden bekroond door decoratief gecementeerde hanekammen.

De linkerzijgevel (O) heeft drie getoogde vensters.

De rechterzijgevel (W) heeft nog één getoogd venster.

Voor alle getoogde vensters (N, O, en W) geldt, dat de oorspronkelijke schuifvensters zijn vervangen door vensters met spiegelruiten.

Het muurwerk van het bedrijfsgedeelte is opgetrokken uit rode baksteen. Het zadeldak is gedekt met zwarte Hollandse pannen en riet. De brandmuur (N) heeft een klein gietijzeren roosvenster in de nok (topgevel).

Waardering

De boerderij is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse boerderijbouw op het platteland.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing