Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511060
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huize Doornstaete
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 januari 1999
Kadaster deel/nr: 
82875/45
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hollands Kroon
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winkel
X-Y coördinaat: 
122099 - 530139

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA in eclectische bouwtrant uit het derde kwart van de 19de eeuw, ten opzichte van de weg teruggelegen in een parkachtige omgeving met terzijde een oprit. Het pand is genaamd "Huize Doornstaete", ligt aan de noordzijde van de Bosstraat en werd oorspronkelijk gebouwd als notariswoning.

Omschrijving

Het vrijstaande blokvormige pand is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, met de lengte-as evenwijdig aan de Bosstraat. Het pand is deels onderkelderd en bestaat voorts uit twee bouwlagen onder een schilddak met noklijn evenwijdig aan de straat. Het dak is bedekt met zwart geglazuurde pannen; in het midden van het voordakschild bevindt zich een grote dakkapel met segmentvormig fronton. De gevels van het pand worden op de hoeken begrensd door gestucte lisenen: op de begane grond geblokte lisenen, op de eerste verdieping lisenen met spaarvelden en medaillon. De horizontale geleding van de gevels wordt gevormd door: een gecementeerde, wit geschilderde plint, een geprofileerde lijst van stucwerk onder de vensters van de verdieping (behalve aan de achterzijde) die over de hoek lisenen heenloopt en een rondomlopende, boven de hoek lisenen gekorniste, houten gootlijst met daaronder een in stuc uitgevoerd fries. Aan de zijgevels is het fries voorzien van consoles, aan de voorgevel van ruitvormige patronen; op de middenas worden de ruitpatronen doorbroken door een verguld kopje met loofwerk.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) is drie traveeën breed. In de middelste travee bevindt zich de hoofdingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur met glaspanelen en een bovenlicht. De ingang heeft een trap met vier treden. Boven deze voordeur bevindt zich op de verdieping een houten balkon, geplaatst op gietijzeren kolonetten met corintische kapitelen. Links en rechts van de hoofdingang bevindt zich een houten T-venster, omlijst door gekoppelde gecanneleerde pilasters met corintische kapitelen in stucwerk. De vensters worden bekroond door een hoofdgestel, waarvan de kroonlijst in het midden wordt doorbroken door een halfcirkelvormig fronton met een rozet in het spaarveld.

Op de verdieping bevindt zich een houten T-venster ter weerszijden van de openslaande balkondeuren. Vensters en balkondeuren hebben gestucte omlijstingen en een geprofileerde kroonlijst.

De zijgevels, die drie traveeën breed zijn, bevatten zowel boven als beneden getoogde houten T-vensters met omlijstingen in stucwerk.

De achtergevel (N), voorzien van een uitbouw van één bouwlaag onder plat dak met houten balustrade, is veel soberder uitgevoerd en heeft een onregelmatige deur- en vensterindeling.

Het interieur is op de begane grond grotendeels in tact.

Waardering

De villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische bouwtrant gebouwde notabelen woning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Daarnaast heeft de villa situationele waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de Bosstraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBosstraat561731 SGWinkel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NiedorpB178

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging