Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511062
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 januari 1999
Kadaster deel/nr: 
82654/61
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hollands Kroon
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuwe Niedorp
X-Y coördinaat: 
121651 - 527946

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS, in 1867 gebouwd als pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente te Nieuwe Niedorp, gelegen aan de noordzijde van de Dorpsstraat. Het woonhuis met noklijn haaks op de Dorpsstraat en daarvan gescheiden door een vaarsloot, werd omstreeks 1900 bewoond door dominee J.C. Schermerhorn. De achtergevel van het woonhuis is in geleding en detaillering gewijzigd, zonder het monumentale karakter van het woonhuis te schaden.

Omschrijving

Het woonhuis is gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in paarsrode baksteen in staand verband op gecementeerde en grijs geverfde plint. Het pand heeft twee bouwlagen onder een flauw hellend zadeldak met overstek, bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Het dak is aan de voorzijde voorzien van gesneden windveren en houtsnijwerk in de top; aan de zijkanten van een geprofileerde gootlijst ondersteund door consoles. De kapconstructie bestaat uit schenkelspanten.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) is drie traveeën breed en wordt op de hoeken begrensd door wit gepleisterde lisenen met spaarvelden. In het middenrisaliet bevindt zich, boven een hardstenen stoep, de hoofdingang: een dubbele paneeldeur met bovenlicht binnen een wit geschilderde, geprofileerde, aan de bovenzijde licht gebogen omlijsting. Op de verdieping een gelijksoortige deur - evenwel met glaspanelen - en omlijsting welke door een stucornament wordt bekroond. Deze deuren openen op een balkon, rustend op consoles en voorzien van gietijzeren hekwerk. Boven de balkondeuren bevindt zich een klein, rond venster met omlijsting.

De linker travee van de voorgevel is identiek aan de rechter- en bevat op de eerste verdieping één en op de begane grond twee grote houten T-vormige schuifvensters met licht gebogen bovendorpel. Boven de vensters zijn gestucte, geprofileerde lijsten (zogenaamde wenkbrauwen) aangebracht.

De linkerzijgevel (W) heeft van rechts naar links: dubbele, openslaande tuindeuren voorzien van een glazen afdak op houten kolonetten, gevolgd door een groot houten T-vormig schuifvenster met hardstenen hanenkam. Onder de dakrand bevindt zich een klein openslaand venster.

De rechterzijgevel (O) heeft van links naar rechts: twee grote houten T-vormige schuiframen (gelijk aan de vensters in de voorgevel) en een klein openslaand venster onder de dakrand. Onder het eerst genoemde venster bevindt zich een kleine gevelsteen en tussen de twee schuiframen een grote hardstenen plaat; beide met opschrift ter nagedachtenis van de eerste steenlegging in 1867.

Waardering

De voormalige pastorie is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische bouwtrant gebouwde notabelenwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Daarnaast heeft het woonhuis ensemblewaarde als prominent onderdeel van een goed bewaard gebleven lineaire nederzettingsstructuur, i.c. een wegdorp met vaarsloot.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat1201733 APNieuwe Niedorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NiedorpC446

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18671867exactvervaardiging