Barsingerhorn E 195
Barsingerhorn E 194
Kreil 30, 1768 BT te Barsingerhorn

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, daterend uit 1860, gelegen aan de noordzijde van de Kreil en met de rechterzijgevel parallel aan de Westfriese omringdijk. De noklijn staat haaks op de Kreil.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met aan de voorzijde (Z) en achterzijde (N) een getrapte spiegel en rondom een pannen rand. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen, de pannen rand aan de linkerzijde (W) rode Hollandse pannen.

De inwendige houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalk gebinten en overstek boven de woning. Aan de zuidzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de oostzijde de dars, aan de noordzijde de korte regel en haaks daarop aan de westzijde de lange regel van de stal. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde plint van gele baksteen, aangestreken met cement. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de ankers zichtbaar.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) heeft zes vensterassen, waarvan er vijf een iets getoogd houten zesruitsschuif venster bevatten met strek. De tweede as van links bevat de voordeur, bestaande uit een paneeldeur met ijzeren sierrooster en levensboom in het bovenlicht. De voorgevel wordt afgesloten door een eenvoudig geprofileerde houten gootlijst. In de top van de getrapte spiegel wordt het schilddak doorsneden door een ronde schoorsteen op vierkante onderbouw.

De rechterzijgevel (O) bevat geheel links een houten zesruitsschuif venster van de woning. Rechts daarvan delen lisenen het muurvlak van de dars in vijf traveeën, waarvan er twee een rond ijzeren venster bevatten.

De achtergevel (N) heeft geheel links een terugliggende darsdeur; rechts daarvan in de korte regel bevinden zich drie getoogde ijzeren stalramen en een opgeklampte deur met bovenlicht.

De linkerzijgevel (W) bevat vijf hooggeplaatste rechthoekige houten stalvensters.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de situering aan de voet van de dijk.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij