511065 - Duin en Daal
Bloemendaal A 10871
Bloemendaal A 11231
Koninginneduinweg 13 A, 2061 AM te Bloemendaal
Koninginneduinweg 15, 2061 AM te Bloemendaal
Koninginneduinweg 17, 2061 AM te Bloemendaal

Omschrijving

In 1907 naar ontwerp van J.A.G. van der Steur gebouwd BOUWBLOK bij het voormalige hotel "Duin en Daal". Het bouwblok ligt ten westen van het 18de-eeuwse voormalige buitenhuis "Duin en Daal" (Rijksmonument) en is door middel van een tussenbouw van twee bouwlagen hoogte onder plat dak met dit voormalige buitenhuis verbonden. De geveldecoratie van deze tussenbouw is in de trant van het 18de-eeuwse buitenhuis.

Het bouwblok zelf is twee bouwlagen hoog op samengestelde plattegrond en wordt in hoofdvorm gedekt door een zadeldak bekleed met rode kruispan, waarvan de noklijn in oost-west richting loopt. Op het dak bevinden zich enkele niet meer orginele dakkapellen en lichtvensters. Het bouwblok is opgetrokken in baksteen en totaal wit gepleisterd c.q. gesausd. Bovenlangs de gevels, net onder de dakrand, bevindt zich uit hout en pleisterwerk gevormd vakwerk.

Aan de zuidgevel van het bouwblok bevindt zich links (W) een torenachtig bouwvolume van vier bouwlagen hoogte, dat wordt afgesloten door een achtzijdige spitsvormige toren bekleed met grijze leien en bekroond met een metalen piron. In vier van de acht dakschilden van het torentje bevindt zich een oorspronkelijke kleine dakkapel. Het torenachtige bouwvolume bezit per bouwlaag een drietal houten schuifvensters met bovenlicht met roedenverdeling. Alleen op de bovenste bouwlaag bevinden zich drie vaste houten vensters met roedenverdeling. Het muurwerk van de toren is deels in vakwerk uitgevoerd en is bovenlangs, net onder de dakrand, bekleed met wit geverfd verticaal houten beschot. De zuidgevel van het bouwblok is voorts vier vensterassen breed. De tegen de toren aan gelegen westelijke vensteras houdt dezelfde verdiepingshoogte aan als de toren en bezit op de begane grond een in hout gevatte glazen deur met roedenverdeling, op de verdieping een houten schuifvenster met roedenverdeling in het bovenlicht en op de tweede verdieping een in tweeën gedeeld houten venster met roedenverdeling. De resterende drie vensterassen van de zuidgevel hebben ieder op de begane grond een driezijdige uitbouw van glas gevat in hout met daarboven langs, ter hoogte van de verdieping, een doorlopend houten balkon met balustrade. Ter hoogte van het balkon bevinden zich in deze vensterassen dubbele openslaande houten balkondeuren met bovenlichten met roedenverdeling.

De westgevel van het bouwblok is blind, met uitzondering van enkele nieuw geplaatste vensters in het torenachtige bouwvolume, daar deze gevelzijde voorheen grensde aan de oostzijde van het uit 1899 daterende bouwblok (1986 deels geamoveerd).

De noordgevel van het bouwblok is de feitelijke achtergevel. Deze gevelzijde is bij de verbouwing in 1986 grotendeels gewijzigd. Zo is er onder meer een één bouwlaag hoge aanbouw onder plat dak tegen de noordgevel aangezet en zijn de vensters en deuren in deze gevelzijde vrijwel allemaal gewijzigd.

De oostelijke zijgevel van het pand grenst aan het 18de-eeuwse voormalige buitenhuis.

Het oorspronkelijke interieur van het bouwblok is grotendeels gewijzigd.

Waardering

Het bouwblok is als voormalig onderdeel van het hotel "Duin en Daal" van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt. Tevens is het bouwblok van algemeen belang vanwege de zeer beeldbepalende en beeldondersteunende ligging in het villapark Duin en Daal en vanwege de ensemble-waarde met betrekking tot het voormalige buitenhuis "Duin en Daal".

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Steur, A. van der ; Noord-Holland