Bloemendaal B 6575
Duinlustweg 38, 2051 AB te Overveen

Onderdeel 14

Inleiding

Gesloten houten RIJWIELSTALLING (1902), onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof, ten zuidwesten van het hoofdgebouw. Het object werd geleverd als bouwpakket volgens het systeem van blokbouw.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken rijwielstalling van één bouwlaag onder zadeldak met flauwe dakhelling en ruime overstek, waarbij het kapbeschot aan de beide kopse zijden door een zwevende horizontale balk wordt verbonden. De wanden staan op een gemetselde voet in oranje-rode baksteen en bestaan uit gestapelde gekantrechte balken die op de hoeken over elkaar zijn gekeept met doorlopende einden. De kap is bedekt met een rode Hollandse pan en wordt aan de beide kopse zijden door gladde windveren afgesloten. De nok wordt nabij de blinde achterwand (W) doorbroken door een gemetselde schoorsteen in rode baksteen die later werd toegevoegd.

De voorzijde heeft een rechthoekige omlijste opening waarin een paneeldeur met glasruit is geplaatst. De beide zijwanden hebben elk een hooggeplaatste en gekoppelde reeks van vier kleine identieke rondboogvensters met voor elk raam een twee getordeerde smeedijzeren tralies met rozet.

De binnenwanden en het kapbeschot bestaan geheel uit kraaldelen. De vloer bestaat uit vloerdelen.

Waardering

De rijwielstalling is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof. Daarnaast heeft de rijwielstalling typologische waarde als vroeg 20ste-eeuws voorbeeld van een bouwpakket volgens het montagesysteem van de blokbouw.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Rijwielstalling