Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511087
Complexnummer
526340 - Koningshof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82655/100
Kadastrale aanduiding
Bloemendaal B 6650
Bij Duinlustweg 26, 2051 AB te Overveen

Omschrijving

Onderdeel 8

Omschrijving

Ten zuiden van de portierswoning gesitueerd witgeschilderd houten TOEGANGSHEK waarin een dubbel draaihek ter afsluiting van de oprijlaan van de historische buitenplaats Koningshof. Het symmetrische hek is eenvoudig van vorm en bestaat uit vier vierkante pijlers met gesneden koppen. De twee centrale pijlers zijn hoger dan de buitenste en dragen elk een draaihek. Verticaal beschot met vanaf borsthoogte open verticaal hekwerk bepaalt zowel de vorm van de twee draaihekken als van de twee niet-beweegbare verbindingen tussen de centrale en buitenste pijlers. Voor het open verticale hekwerk van de niet beweegbare verbindingen bevindt zich aan de linkerzijde een bord met het opschrift LANDGOED en rechts een bord met het opschrift KONINGSHOF.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof, dat in vorm van het houtwerk een eenheid vormt met het houtwerk van de door A. Salm ontworpen onderdelen van deze buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526340. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing