Bloemendaal B 3699
Bloemendaal B 3698
Westerduinweg 7, 2111 VJ te Aerdenhout
Westerduinweg 9, 2111 VJ te Aerdenhout

Onderdeel 15

Inleiding

In het zuidwesten van de historische buitenplaats Koningshof, nabij de grens met de gemeente Zandvoort gebouwde DUBBELE DIENSTWONING waarschijnlijk ter huisvesting van jachtopzieners. Het object werd rond 1900 gebouwd naar vooralsnog onbekend ontwerp.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde dubbele dienstwoning bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. De lange zijde van het pand en de noklijn van het zadeldak lopen evenwijdig aan de weg. Het symetrische pand heeft een gevelbreedte van zes vensterassen. In de buitenste assen bevinden zich paneeldeuren en in de middelste vier assen schuifvensters met luiken. Kozijnen van deuren en vensters hebben in de bovenlichten achtruits ramen. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich twee grote dakkapellen met dubbel scharnierende ramen die elk een zesruits roedeverdeling hebben. De beide kopgevels hebben elk een klein raam. De achtergevel heeft nabij de kopgevel een deur en daarnaast een schuifvenster.

Waardering

De dubbele dienstwoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)