511090 - Vaart en Duin
Bloemendaal E 1680
Bij Korte Zijlweg 14, 2051 BE te Overveen

Inleiding

Rond 1916 gebouwd TOEGANGSHEK, welke de zuidelijke entree vormt van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Het toegangshek bestaat in hoofdvorm uit twee vierkante pijlers met daartussen een in tweeën gedeeld sierhekwerk.

Omschrijving

De circa 2.25 meter hoge vierkante pijlers zijn van baksteen met decoraties in blokmotief van natuursteen. Ook het basement en de afdekplaat, welke wordt bekroond door een bolornament, zijn van natuursteen. In beide pijlers staat aan de straatzijde (O) in het natuursteen de inscriptie "Vaart en Duin", uitgevoerd in goudkleurige letters. Het in gietijzer uitgevoerde sierhekwerk is eveneens circa 2.25 meter hoog en klapt in twee delen naar binnen toe open en is, met name langs de bovenzijde, versierd met krulornamenten. Aan de noord- respectievelijk zuidzijde van de pijlers bevindt zich ook nog een stukje gietijzeren hekwerk van circa één meter breedte, dat eindigt in een krulvorm. Ten oosten en ten westen van de beide pijlers van het toegangshek loopt een circa 70 centimeter hoge bakstenen muur in respectievelijk oostelijk en westelijke richting. Deze muur, die bovenlangs door middel van een gietijzeren decoratie wordt beeïndigd, wordt na circa drie meter afgesloten door een lage vierkante pijler van baksteen met natuurstenen basement en afdekplaat.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin en uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een uit de eerste decennia van de 20ste eeuw daterende erfafscheiding.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek