511098 - Waterleidingbedr. Zuid-Kennemerl.
Bloemendaal A 10985
Overveen, Waterleidingbedrijf

Inleiding

In 1936 gerealiseerd VOORFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER II, gebouwd in een horizontale stijl die kan worden beschouwd als een strakke variant van de Amsterdamse School. De ontwerper is vooralsnog onbekend. Dit object werd indertijd gebouwd ter vervanging van het laat 19de-eeuwse ontijzeringsgebouw, dat nadien tot de sloop in 1968 als magazijn in gebruik werd genomen. Het op een verhoging staande voorfiltergebouw staat in verbinding met de rechthoekige reinwaterkelder ten westen daarvan. Deze kelder heeft een oost-westelijke hoofdrichting die in het midden van de noordzijde via een vrijstaande ingangspartij toegankelijk is.

Omschrijving

Het symmetrisch opgezette voorfiltergebouw staat op een rechthoekig grondplan met de korte zijde (voorzijde) op het bedrijfsterrein gericht. Het gebouw vormt een getrapt volume bestaande uit een lager en een hoger deel met in het midden van de voorzijde een in het bouwvolume geïncorporeerde vierkante watertoren waarin zich tevens de hoofdingang bevindt. Deze hoofdingang wordt bereikt via een door twee bollen in sierbeton geflankeerde trap van acht treden. Het hogere deel van het bouwvolume ligt ver terug ten opzichte van de eerste bouwlaag en ten opzichte van de toren en is net als deze elementen gedekt met platte overstekende daken. Het gebouw heeft een betonskelet. Het muurwerk is uitgevoerd in gele baksteen. De vensters zijn alle uitgevoerd in brons en voorzien van een roedeverdeling. De deuren zijn aan de buitenkant bekleed met brons. De dorpels onder de ramen zijn uitgevoerd in rode lekdorpeltegels en de vensterbanken hebben blauwgeglazuurde vierkante tegels van groot formaat (20x20cm). De voorfilterinstallatie bestaat onder meer uit een hoeveelheid gewapende betonnen bakken die met elkaar een rechthoekige massa in het midden van het gebouw vormen. De installatie kan op de begane grond worden betreden via een circulatieruimte die wordt verlicht via grote vensters rondom het gebouw. De via inwendige trappen te bereiken ruimte boven de filterbakken wordt verlicht door een reeks venster in het hogere, terugliggende volume.

De reinwaterkelder II manifesteert zich als een rechthoekige verhoging op het terrein waarop lage vierkante ontluchtingspijpen in rode baksteen staan en die toegankelijk is via een klein en laag vierkant gebouw onder overstekend schilddak met flauwe helling en mastiekdekking. Het gebouw overdekt in feite een in gewapend beton uitgevoerde en betegelde trappartij die naar de kelder voert. Het muurwerk van het kleine gebouw is gemetseld in rode baksteen en aan vier zjden voorzien van horizontale stalen vensters met vierkante roedeverdeling. De overluifelde ingang bevindt zich aan de noordzijde en bestaat uit dubbele houten deuren met met in elke deur een verticale strook van zes ruiten. Doordat het kleine gebouw ten dele in het verhoogde talud boven de reinwaterkelder staat, wordt de zich op maaiveldhhogte bevinden ingang geflankeerd door schuin opgemetselde keermuren geflankeerd door twee bollen in sierbeton ter decoratie.

Waardering

Het voorfiltergebouw met reinwaterkelder II is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf