511098 - Waterleidingbedr. Zuid-Kennemerl.
Bloemendaal A 10987
Overveen, Waterleidingbedrijf

Inleiding

In oorsprong (1897-1898) merendeels open, doch vanaf 1948 geheel overdekt ROND NAFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER I, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland". Het oorspronkelijke ontwerp is waarschijnlijk van J. Schotel. Ten behoeve van deze overdekking werd het muurwerk boven de 19de-eeuwse onderbouw opgetrokken. De reinwaterkelder, die al bij de bouw overdekt was, bevindt zich in het centrum van het object; de zandfilters in de zes compartimenten daaromheen. De thans buiten gebruik geraakte filterfunctie gebeurde door middel van een laag zand, waar het water langzaam door heen zakte om vervolgens in de centrale reinwaterkelder te worden opgeslagen.

Omschrijving

Filter met reinwaterkelder op rond grondplan. Het object heeft een ronde kern, waarin zich de reinwaterkelder bevindt en daaromheen zes gescheiden segmenten van de omliggende cirkel op de verharde bodem waarvan zich de genoemde zandfilters bevinden. Tussen de reinwaterkelder en de omliggende cirkel loopt zich een omgaand voetpad, de zogenaamde nafiltergang. Deze nafiltergang ligt op plinthoogte en is vanaf het maaiveld op vier punten via drie traptreden toegankelijk. In het muurwerk van de filters bevinden zich dubbele stalen luiken. De naar buiten toe aflopende betondekking boven de filter is bedekt met mastiek. De dakplaten worden gedragen door rijen betonnen pijlers die rusten op de verharde bodem van de filtercompartimenten.

Waardering

Het ronde filter met reinwaterkelder I is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland" en uit cultuur-, architectuurhistorisch en typologisch oogpunt als zeldzaam geworden in oorsprong uit de laat 19de eeuw daterende bedrijfsarchitectuur ten behoeve van de waterwinning.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Overdekking