Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511105
Complexnummer
511098 - Waterleidingbedr. Zuid-Kennemerl.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82635/175
Kadastrale aanduiding
Bloemendaal A 10989
Bloemendaal A 10988
Zeeweg 15, 2051 EB te Overveen
Zeeweg 17, 2051 EB te Overveen

Omschrijving

Omschrijving

Op vrij grondplan gebouwde DUBBELE DIENSTWONING (1897-1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", waarschijnlijk naar ontwerp van J. Schotel, bestaande uit parterre en kapverdieping onder samengestelde kap met zwarte kruispan. De kap bestaat uit twee elkaar snijdende zadeldaken met ongelijke goothoogte. De licht overstekende kap heeft gladde windveren die in de geveltop aan de noordzijde worden bekroond met een metalen windvaan. De evenwijdig aan de Zeeweg lopende noklijn wordt doorsneden door een schoorsteen. Een tweede schoorsteen doorsnijdt het oostelijk dakschild. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Het muurwerk is gedecoreerd met horizontale banden (speklagen) in oranjerode baksteen. De boogvelden onder de ontlastingsbogen boven de vensters en deuren hebben metselmozaïk in rode en gele baksteen. Het pand heeft grote vensters aan de noordzijde. De vensters bestaan uit dubbele kozijnen met schuifvensters en hebben aan weerszijden luiken.

Waardering

De dubbele dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511098. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1897
1898
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schotel, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur