Bloemendaal H 508
Vogelenzangseweg 33, 2114 BB te Vogelenzang

Omschrijving

In 1874 gebouwd KOETSHUIS op de historische buitenplaats Leyduin, gebouwd in ambachtelijk traditionele bouwtrant.

Het op een rechthoekig grondplan gebouwde koetshuis is één bouwlaag hoog onder zadeldak met noklijn in noord-zuid richting. Het dak is bekleed met grijze kruispannen. Het pand grenst aan de zuidzijde deels aan een blok van twee 18de-eeuwse dienstwoningen van één bouwlaag hoogte.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen en wordt omlopend boven langs de gevels afgesloten door een natuurstenen daklijst. In de voorgevel (O) is deze daklijst versierd met metopen en trigliefen. Boven deze natuurstenen daklijst bevindt zich een smalle wit geverfde houten kroonlijst, die langs de lange gevelzijden de goten draagt. De gevels van het pand zijn rondom versierd met gietijzeren muurankers. De hoeken van het pand zijn, evenals de hoeken van de middenrisaliet in de voorgevel, versierd met natuurstenen blokken welke deels zijn gecementeerd.

De middenrisaliet van de voorgevel is door de houten kroonlijst heen doorgetrokken en wordt afgesloten door een met zink bedekt ingestoken zadeldak. De zo ontstane topgevel is bekleed met donkergroen geverfd verticaal beschot. De windveren langs de dakrand van de topgevel zijn ook van verticaal beschot. De topgevel wordt bekroond door een donkergroen geverfde houten makelaar met een rijk versierde houten topgevelvulling. In de topgevel bevinden zich ter weerszijden van een door een middenstijl in tweeën gedeeld houten schuifvenster, twee paardenhoofden. Deze in natuurlijke kleuren geverfde paardenhoofden zijn van zink en hol. Op de begane grond bevindt zich in deze middenrisaliet een stel openslaande donkergroen geverfde houten koetsdeuren met vensters met kruislingse houten roedenverdeling. De koetsdeuren worden omlijst door een wit geverfde houten omranding met licht gebogen kroonlijst. Links en rechts van de middenrisaliet bevindt zich in de voorgevel een stel donkergroen geverfde houten garagedeuren met wit geverfde houten omranding. Boven deze garagedeuren zijn dubbele houten vensters met kruislingse houten roedenverdeling aangebracht. Deze twee aan twee gekoppelde vensters worden boven langs afgesloten door een licht gebogen natuurstenen latei.

De noordelijke zijgevel bezit op de begane grond een drietal raamopeningen met natuurstenen vensterbanken en licht gebogen natuurstenen lateien. De twee westelijke raamopeningen zijn blind. In de oostelijke raamopening is een dubbel houten venster met kruislingse houten roedenverdeling aangebracht. In de top van de noordelijke zijgevel bevindt zich een verticaal in tweeën gedeelde houten zolderdeur met vensters met kruislingse houten roedenverdeling. Links van deze deur bevindt zich een klein vierruits houten venster. Zowel de deur als het venster worden omlijst door natuurstenen vensterbanken en licht gebogen natuurstenen lateien.

De achtergevel (W) bezit een drietal ramen met daartussen twee deuren. De ramen zijn identiek aan elkaar en bestaan uit dubbele houten vensters met kruislingse houten roedenverdeling en worden omlijst door licht gebogen natuurstenen lateien en natuurstenen vensterbanken. De deuren zijn donkergroen geverfde houten paneeldeuren met een bovenlicht met kruislingse houten roedenverdeling. Ook de deuren worden omlijst door een licht gebogen natuurstenen latei.

De zuidelijke zijgevel is op de begane grond blind en heeft in de top een verticaal in tweeën gedeelde houten zolderdeur met vensters met kruislingse houten roedenverdeling. De zolderdeur wordt omlijst door een licht gebogen natuurstenen latei en een natuurstenen vensterbank.

Waardering

Het KOETSHUIS is van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch en architectuurhistorisch waarden, zijnde een qua architectuur gaaf bewaard 19de-eeuws koetshuis dat naast een ensemble-waarde met betrekking tot het complex een direct functionele relatie heeft met betrekking tot het hoofdgebouw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)