Bloemendaal H 344
Bij Vogelenzangseweg 39, 2114 BB te Vogelenzang

Inleiding

Naar ontwerp van A. de Maaker in 1926 gebouwd TOEGANGSHEK tot het hoofdgebouw van het landgoed Vinkenduin, opgetrokken in een historiserende bouwstijl.

Omschrijving

Het toegangshek bestaat uit twee vierkante pijlers met daartussen een in tweeën gedeeld sierhekwerk.

De circa 1,80 meter hoge pijlers hebben een zandstenen voet en afdekplaat. De voet verbreedt zich iets naar onderen toe. Het muurwerk tussen de voet en de afdekplaat is van gemetselde baksteen welke op de hoeken van de pijlers in blokvorm is gemetseld. De afdekplaat, waarin in de noordelijke pijler het woord "VINKEN" en in de zuidelijke pijler het woord "DUIN" staat uitgehouwen, wordt bovenaan afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De pijlers waren in oorsprong bekroond met zandstenen vazen van circa 60 centimeter hoogte. Alleen bij de noordelijke pijler resteert nog deels de vaas.

Het in smeedijzer uitgevoerde sierhekwerk klapt in twee delen naar binnen toe open en is versierd met onder meer fantasiekrullen en speerpunten aan de bovenzijde.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als ensemble-onderdeel van de vroeg 20ste-eeuwse bebouwing op het landgoed Vinkenduin en vanwege de, ook qua bouwstijl, directe relatie met het hoofdgebouw.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Maaiker, A. de ; Noord-Holland