Bloemendaal H 510
2e Leijweg 8, 2114 BG te Vogelenzang

Inleiding

Op het landgoed "Vinkenduin" gelegen vrijstaand BOSPAVILJOEN, gebouwd in 1920 naar ontwerp van A. de Maaker.

Omschrijving

Het op een rechthoekig grondplan gebouwde bospaviljoen is één bouwlaag hoog onder schilddak bekleed met rode pan. In het zuidoostelijk dakschild bevindt zich een uit 1973 daterende dakkapel.

Het in oorsprong als theehuis fungerende bospaviljoen is opgetrokken uit gepotdekselde donkerbruin gebeitste houten delen op een bakstenen plint.

De aan de zuidoostzijde onder de kap gelegen veranda liep oorspronkelijk zowel langs de zuidwest- als noordoostzijde door en begrensde zodoende aan drie zijden het vooruitgeschoven gelegen middenstuk van het pand. In de Tweede Wereldoorlog is de veranda aan de zuidwestzijde dichtgezet met muurwerk van gepleisterde baksteen, om zodoende een extra slaapkamer voor het inmiddels als woonhuis in gebruik zijnde pand te creeëren.

De oorspronkelijk acht taps toelopende houten pilaren, welke het dak boven de veranda steunen, staan via een hardstenen sokkel op een bakstenen muurtje dat de veranda begrenst. Aan de zuidoostzijde is de veranda vanuit de tuin toegankelijk door middel van een brede twee treden tellende bakstenen trap.

Het onder de kap gelegen middenstuk van het pand heeft aan de zuidoostzijde een stel openslaande houten tuindeuren met roedenverdeling, omgeven door vaste vensters en bovenlichten met roedenverdeling. In de noordoostgevel van dit middenstuk bevindt zich een in tweeën gedeeld houten draaivenster met roedenverdeling en bovenlichten. Op de hoek met de noordwestelijke achterwand bevindt zich alhier een houten deur. Aan de zuidzijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich in het dichtgezette deel van de veranda een in tweeën gedeeld houten draaivenster met roedenverdeling.

De noordoostelijke zijgevel bezit een in drieën gedeelde houten vensterpartij met roedenverdeling.

In de zuidwestelijke zijgevel bevindt zich een zelfde in drieën gedeelde houten vensterpartij als in de noordoostgevel. Het dichtgezette deel van deze zuidwestelijke zijgevel heeft geen vensters.

De noordwestgevel heeft in het midden een vensterpartij bestaande uit een in tweeën gedeeld houten venster met roedenverdeling en bovenlichten. Ter linker- en ter rechterzijde van deze vensterpartij bevindt zich een houten deur.

De ramen en deuren van het pand worden alle omgeven door houten omlijstingen waarbij de bovenlatei flauw driehoekig van vorm is. Alle vensters hebben aan weerszijden donkerbruin/rood geverfde luiken.

Waardering

Het bospaviljoen is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als ensemble-onderdeel van de vroeg 20ste-eeuwse bebouwing op het landgoed Vinkenduin en vanwege de functionele relatie met betrekking tot het hoofdgebouw. Tevens is het object van belang als onderdeel van het oeuvre van architect A. de Maaker.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Theeschenkerij

Maaiker, A. de ; Noord-Holland