Bloemendaal H 340
Vogelenzangseweg 37, 2114 BB te Vogelenzang

Inleiding

Bij het landgoed Vinkenduin behorende vrijstaande DIENSTWONING MET INPANDIGE DUBBELE GARAGE, in 1924-1925 gebouwd naar ontwerp van A. de Maaker.

Omschrijving

De op een rechthoekig grondplan gebouwde dienstwoning is één bouwlaag hoog onder zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. De noklijn van het pand ligt evenwijdig aan de Vogelenzangseweg. In de twee dakschilden bevindt zich in het midden een oorspronkelijke houten dakkapel van vier vensters breedte met plat dak en roedenverdeling in de vensters. Het pand is opgetrokken in baksteen.

De voorgevel (W) bezit in het midden een houten deur met rechts daarvan een klein vierruits houten venster dat het trappenhuis verlicht. In het noordelijk deel van de westelijke zijgevel bevindt zich een dubbel houten draaivenster met roedenverdeling en luiken ter weerszijden. In het zuidelijk deel van de westelijke zijgevel bevindt zich een horizontale vensterreeks bestaande uit drie kleine vierruits houten vensters.

De zuidelijke zijgevel bezit in het midden een houten deur die toegang geeft tot de inpandige garage. Links en rechts van deze deur bevindt zich een vierruits houten venster. In de top van de zuidelijke zijgevel bevindt zich ter hoogte van de verdieping een horizontale vensterreeks van drie vierruits houten vensters.

De achtergevel (O) bezit aan de zuidzijde twee paar dubbele garagedeuren, welke toegang geven tot de inpandige dubbele garage. De garagedeuren zijn van hout met vensters met roedenverdeling. Voor de garagedeuren bevindt zich een houten carport. Het platte dak van de carport rust op acht houten stijlen. De carport is aan de zuidzijde dichtgezet met gerabat hout. Rechts van de garagedeuren bevindt zich een houten keukendeur met zesruits venster en links daarvan een zesruits houten draaivenster. Aan de noordzijde van de achtergevel is een stel openslaande tuindeuren geplaatst met roedenverdeling en luiken ter weerszijden.

De noordelijke zijgevel van het pand heeft als verticaal element het in het midden van de gevel geplaatste risalerende rookkanaal. Rechts van dit rookkanaal bevindt zich op de begane grond een dubbel houten draaivenster met roedenverdeling en luiken. Op de verdieping zijn links en rechts van de schoorsteen in tweeën gedeelde openslaande vensters met roedenverdeling aangebracht.

Het muurwerk van het pand heeft in de topgevels vlechtingen. Ter ondersteuning van de dakgoten kraagt het muurwerk op de hoeken enigszins uit.

De luiken bij de vensters zijn niet oorspronkelijk.

Waardering

De dienstwoning met inpandige dubbele garage is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als ensemble-onderdeel van de vroeg 20ste-eeuwse bebouwing op het landgoed Vinkenduin en vanwege de functionele relatie met betrekking tot het hoofdgebouw.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Maaiker, A. de ; Noord-Holland