Bloemendaal A 12120
Brederodelaan 40, 2061 KK te Bloemendaal

Inleiding

Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 1918 "Provinciaal Ziekenhuis nabij Santpoort" geheten.

De dienstwoning, welke dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw, werd oorspronkelijk in tweeën bewoond. Het pand bevatte volgens archiefstukken een woning voor de machinist en een woning voor de veldwachter. In latere jaren is het pand inwendig verbouwd tot één woning.

De voormalige dienstwoning ligt ten westen van de Brederodelaan schuin op de weg, net ten zuiden van de tweede ingang tot het terrein van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis. Het ziekenhuis is in 1991 deels verplaatst naar Amsterdam.

In de detaillering vertoont de voormalige dienstwoning invloeden van het eclecticisme, onder andere neo-classicistische motieven en chalet-invloeden.

Omschrijving

In rode baksteen opgetrokken dienstwoning bestaande uit een rechthoekig hoofdvolume van één bouwlaag onder zadeldak met aan de kopse zijden iets smallere één bouwlaag hoge aanbouwen onder schuin aflopend lessenaardak. Zowel het zadeldak, waarvan de noklijn in noordwest/zuidoost richting schuin op de weg is gelegen, als de lessenaardaken zijn bekleed met grijze Hollandse pannen. De enigszins overstekende dakschilden worden zowel bij het zadeldak als de lessenaardaken ondersteund door houten schoren en zijn ter afsluiting versierd met een rondom lopende siergesneden houten lijst.

In het zuidwestelijk dakschild van het zadeldak bevindt zich een nieuwe dakkapel.

De voorgevel van het pand (N/O) bezit in het rechthoekige hoofdvolume twee identieke vensters. Deze twee vensters bestaan uit twee door een middenstijl van elkaar gescheiden schuifvensters met gedeelde bovenlichten en worden afgesloten door een fronton dat wordt gedragen door consoles. Zowel de vensters, het fronton als de consoles zijn van hout. Voorts bevinden zich in dit deel van de voorgevel een viertal ijzeren siermuurankers. In de aanbouwen ter linker- en ter rechterzijde van het hoofdvolume bevindt zich in de voorgevel een driehoekig afgesloten houten vensterpartij met draairamen.

De zuidoostelijke zijgevel bezit in de top, boven het lessenaardak van de aanbouw, een halfrond houten venster met roedenverdeling. In de zijgevel van de zuidoostelijke aanbouw bevindt zich een houten dubbel draaivenster. De noordwestelijke zijgevel heeft in de top, links naast de hier enigszins uitstekende schoorsteen, een vast zesruits houten venster. Tegen de zijgevel van de aanbouw alhier is een houten schuurtje geplaatst.

De achtergevel (Z/W) heeft in de middenpartij ter linkerzijde dubbele openslaande houten tuindeuren met smalle vensters ter weerszijden en bovenlichten met roedenverdeling. Boven deze deurpartij bevindt zich net onder de kap een dubbel zesruits houten draaivenster dat wordt afgesloten door een ijzeren sierhekwerk. De achtergevel van de noordwestelijke aanbouw bezit een deur en klein houten venster. De achtergevel van de zuidoostelijke aanbouw heeft uitsluitend een deur.

Waardering

De voormalige dienstwoning is van algemeen belang als gaaf bewaard gebleven en vroeg voorbeeld van een in eclectische bouwtrant opgetrokken dienstwoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw, behorend bij het Provinciaal Ziekenhuis Santpoort en vanwege de ensemblewaarde met dit ziekenhuis. Daarnaast is de woning van belang vanwege de beeldbepalende ligging langs de Brederodelaan.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)