Bloemendaal A 10842
Bloemendaal A 10841
Rijperweg 14, 2061 BH te Bloemendaal
Rijperweg 16, 2061 BH te Bloemendaal

Inleiding

VILLA, in 1902 gebouwd in overgangsarchitectuur in het vanaf 1882 ontwikkelde Bloemendaalse villapark "Bloemendaalsche Park". De villa staat op een natuurlijke duinhoogte aan de zuidzijde van de Rijperweg en heeft door deze verhoogde ligging een opvallende stedebouwkundige positie. De villa werd in 1917 aan de voorzijde (NO) gewijzigd toen een veranda met bovenliggend balkon verdween ten behoeve van een erker op de parterre. Aan de rechterzijde (NW) verrees toen een verticale partij van serre, erker en balkon. In 1985 werd de villa gesplitst in twee woningen. In 1992 werd de oude nummering 12;12A gewijzigd in de huidige nummering.

Omschrijving

Op vrij grondplan gebouwde blokvormige villa bestaande uit parterre, verdieping en tweede verdieping onder plat dak met overstekende gootlijsten. De hoofdvorm van de villa is ter hoogte van parterre en verdiepingen verlevendigd door middel van uitgebouwde onderdelen als een erker, serres, veranda's en balkons. Het muurwerk is opgetrokken in baksteen die is witgepleisterd. Veel uitgebouwde onderdelen zijn in hout uitgevoerd. De aan de voorzijde (straatzijde, NO) gelegenerker en de veelal ten behoeve van dienstvertrekken gerealiseerde uitgebouwde volumes aan de achterzijde (ZW) zijn net als het muurwerk van de hoofdmassa in witgepleisterde baksteen uitgevoerd. De vensters en (stolp)deuren zijn regelmatig, in samenhang met de functies van de vertrekken, over de gevels verdeeld. De vensters zijn deels gekoppeld, deels enkelvoudig, deels voorzien van ongedeelde benedenramen, deels van vierruits stolpramen en deels van drie-, respectievelijk vijfruits bovenlichten. De voorzijde (straatzijde, NO) van de villa heeft rechts een vooruitspringende gevelgedeelte met een breedte van drie vensterassen en links daarvan een terugliggend gevelgedeelte ter breedte van één travee met gekoppelde vensters. De drie hoeken die als gevolg van de verspringende gevel zijn ontstaan worden geaccentueerd met schoorstenen die de overstekende en op consoles rustende houten gootlijsten doorbreken. Het vooruitspringende gevelgedeelte heeft over de totale breedte van de parterre een driezijdige erker (1917) met daarboven een balkon met houten hekwerk, bereikbaar via twee paar stolpdeuren. Het terugliggende gevelgedeelte heeft op de parterre een veranda met gesneden houtwerk en een lage balustrade met dunne gietijzeren stijlen in het midden met knop en boven met rondbogen. De veranda wordt bereikt via centrale stolpdeuren met zijlichten en vier bovenlichten.

De linkerzijde (ZO) heeft op de parterre een grote langwerpige serre met afgeschuinde hoeken en glas-in-lood in de bovenlichten. De kopse zijde (NO) springt ten opzichte van de rooilijn van de voorgevel naar voren. Boven de serre bevindt zich een brede houten veranda met ajourwerk en balustrade als beneden en bereikbaar via stolpdeuren met zij-en bovenlichten onder een afgeknot schilddak met kroonlijst en gedekt met rode leipannen. Op het afgeknotte schilddak bevindt zich een balkon met houten hekwerk, bereikbaar via smalle stolpdeuren vanaf de tweede verdieping. Het linkergedeelte van de gevel bevat op de parterre een in portico geplaatste hoofdingang met daarboven een dubbel en een enkel venster, respectievelijk ten behoeve van eerste en tweede verdieping. De rechterzijde (NW) heeft nabij het midden een uitgebouwde verticale partij waarin op de parterre een ingang, op de verdieping een rechthoekige erker van hout en daarboven een balkon met houten hek op de tweede verdieping. Aan weerszijden van de uitgebouwde partij bevindt zich één travee: links voorzien van dubbele vensters en rechts van enkele. Het muurwerk rechts ligt verder teruggerooid. De achterzijde (ZW) heeft een grote uitbouw over parterre en verdieping. Daarboven wordt de gevel tot aan de gootlijst geleed door een smallere rechthoekige uitbouw ten behoeve van de toiletten.

Waardering

Uit 1902 daterende villa in overgangsarchitectuur met zeer vroeg en zeldzame toepassing van een plat dak, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde. Tevens van belang wegens situationele en ensemblewaarde door de opvallende, van de natuurlijke hoogte gebruikmakende situering in het Bloemendaalsche park, één van de vroegst ontwikkelde villaparken in Zuid-Kennemerland.