Bloemendaal E 2005
Korte Zijlweg 7, 2051 BD te Overveen

Inleiding

Rond 1860 in eclectische trant gebouwde PASTORIE behorende bij de rooms-katholieke parochiale kerk "Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis" uit 1855-1856 naar ontwerp van Th. Molkenboer. Of de pastorie ook een ontwerp van Molkenboer is, is niet bekend.

De enigszins van de weg af gelegen pastorie is door middel van een één bouwlaag hoge tussenbouw verbonden met de ten noorden van de pastorie gelegen kerk.

De pastorie werd in 1959 verbouwd. Bij deze verbouwing werd behalve het interieur en de indeling van het pand, ook de achtergevel enigszins gewijzigd. Tevens zijn bij de verbouwing de oorspronkelijke houten zesruits vensters vervangen door stalen zesruits vensters. De rooms-katholieke kerk en de daarbij behorende bisschoppelijke grafkelder zijn reeds rijksmonument.

N.B. De zesruits vensters van het pand zijn alle stalen vensters, geplaatst bij de verbouwing in 1959. De onderste delen van deze vensters zijn draaivensters en de middelste delen zijn klapvensters.

Omschrijving

Op vierkant grondplan gebouwde pastorie van twee bouwlagen onder schilddak bekleed met zwarte pan. Het pand is deels onderkelderd. In het oostelijk dakschild bevindt zich een niet oorspronkelijke dakkapel.

Het pand is opgetrokken in baksteen op een hardstenen plint. Over de west-, noord-, en oostgevel loopt tussen de begane grond en verdieping een wit geverfde houten cordonlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) is vijf vensterassen breed, met een middenrisaliet ter breedte van één vensteras. Op de hoeken wordt de voorgevel afgesloten door licht risalerende lisenen. Boven langs de voorgevel loopt, net onder de smalle houten kroonlijst, een houten daklijst versierd met vierpas-motief. Het middenrisaliet van de voorgevel is door de daklijst heen doorgetrokken tot een topgevel onder ingestoken zadeldak en bevat op de begane grond de entree bestaande uit een houten deur met gedeeld bovenlicht, welke bereikbaar is door middel van een twee treden tellende hardstenen trap; op de verdieping bevindt zich een zesruits venster met gebogen bovendorpel welke wordt afgesloten door een bakstenen segmentboog; in de topgevel bevindt zich een klein vierruits venster met spitsboog-bovenlicht. Links en rechts van het middenrisaliet bevat de voorgevel hebben ieder, op zowel de begane grond als verdieping, twee zesruits vensters met gebogen bovendorpel.

Over de zuidelijke zijgevel loopt tussen de begane grond en verdieping een horizontale band van oranje baksteen. Deze zijgevel bevat twee zesruits vensters op de begane grond en één zesruits venster op de verdieping. Al deze drie vensters hebben een rechte bovendorpel. Aan de oostzijde van de zuidelijke zijgevel bevindt zich een kelderraam.

De achtergevel (O) komt uit op een bakstenen terras en is vijf vensterassen breed. De middelste vensteras is in 1959 verbouwd en bestaat nu uit een groot achtruits glas-in-lood venster tussen de begane grond en verdieping in en een dubbele openslaande deur op de begane grond. De twee vensterassen ter linker en rechterzijde hiervan bevatten ieder, op zowel de begane grond als de verdieping, een zesruits venster met rechte bovendorpel.

De noordelijke zijgevel is op de begane grond dichtgezet met een aanbouw welke de pastorie met de kerk verbindt. Op de verdieping bevindt zich in deze zijgevel één venster.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang als onderdeel bij de reeds beschermde kerk "Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis" en wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een uit omstreeks 1860 daterende religieuze dienstwoning in eclectische bouwtrant.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)