Bloemendaal A 10552
Militairenweg 9 B, 2051 ET te Overveen

Inleiding

In 1907 door de bouwkundig aannemer M. Nederkoorn ontworpen VILLA, gebouwd in opdracht van J. Waller Zeper.

Het aan de noordzijde van de Militairenweg gelegen pand maakt onderdeel uit van het in 1905-1910 ontworpen villapark Kweekduin. In zijn vorm en detaillering bezit het pand invloeden van de koloniale stijl.

Omschrijving

Op onregelmatig grondplan gebouwde villa van één bouwlaag met laag doorlopende kapverdieping. De samengestelde kap van het pand bestaat in hoofdvorm uit een schilddak met aan de noordwestzijde een ingestoken zadeldak en in het voorschild een uitgebouwd schilddak ter hoogte van de vliering. De kap, die is bekleed met rode Tuiles du Nord, is met de noklijn haaks op de Militairenweg gelegen. Op de hoeken van het dak bevonden zich oorspronkelijk loden pirons. In het noordelijk, westelijk en oostelijk dakschild bevindt zich een oorspronkelijke dakkapel met plat dak en meerdelig houten venster. De dakgoot wordt rondom ondersteund door houten schoren.

Het pand is opgetrokken in baksteen welke wit gepleisterd is. Het geheel staat op een hoge wit gesausde bakstenen plint.

De voorgevel (Z) is, onder de overstekende houten kap, naar achteren gelegen. Hierdoor is een veranda ontstaan welke over de hoeken doorloopt en gesteund wordt door acht houten vierkante pilaren. Tussen de pilaren bevindt zich een laag houten hekwerk met gesneden spijlen. De veranda is voorts onder meer versierd met houten kraagstukken onder de dakrand. In het midden van de veranda bevindt zich een drie treden tellende bakstenen trap die naar de tuin leidt. De voorgevel zelf komt in het midden naar voren met een vijfzijdige uitbouw. Zowel de uitbouw als de twee vensterassen ter weerszijden daarvan bezitten houten schuifvensters met bovenlichten met roedenverdeling. Ter weerszijden van deze vensters bevinden zich houten luiken. Boven de veranda bevindt zich ter hoogte van de kapverdieping een uitgebouwd houten balkon onder schilddak, dat op de hoeken wordt gesteund door twee houten vierkante pilaren. De houten balkondeur wordt ter weerszijden omlijst door smalle vensters met bovenlichten met roedenverdeling.

De rechterzijgevel (O) bezit twee vensters. Eén meerdelig houten draaivenster met bovenlichten met roedenverdeling bevindt zich in het midden van de zijgevel, gelegen onder een luifel welke is ontstaan doordat het dak hier lager doorloopt dan elders. Een houten schuifvenster met bovenlicht met roedenverdeling bevindt zich aan de noordzijde van de zijgevel. Beide vensters worden omlijst door houten luiken.

De achtergevel (N) bezit in het midden de overkapte entree bestaande uit een door middel van een driezijdig schilddak overdekt bordes dat naar de voordeur leidt. De met rode Tuiles du Nord bedekte kap rust op vier houten vierkante pilaren. Tussen de pilaren bevindt zich deels, evenals bij de voorgevel, een laag houten hekwerk met gesneden spijlen. Het bordes van de entree is bereikbaar door middel van een drie treden tellende bakstenen trap. De voordeur zelf is van hout met in het glas, evenals in het bovenlicht, een roedenverdeling. Ter linker- en ter rechterzijde van de ingangspartij bevindt zich in de achtergevel een venster. Het venster links van de entree is een dubbel openslaand venster met een bovenlicht met roedenverdeling. Het venster ter rechterzijde van de entree is een houten schuifvenster met bovenlicht met roedenverdeling. Beide vensters bezitten houten luiken.

De westelijke zijgevel heeft aan de noordzijde een driezijdige uitbouw welke ter hoogte van het dak wordt afgesloten door een ingestoken zadeldak. De topgevel die zodoende is ontstaan is bekleed met verticaal houten beschot en bezit een klein lichtvenster. De vensters in de uitbouw zijn houten schuif- en draaivensters met bovenlichten met roedenverdeling en houten luiken. Voorts bevindt zich in het midden van de westelijke zijgevel een meerdelig houten venster met bovenlichten met roedenverdeling en luiken ter weerszijden.

Al het houtwerk aan het pand is momenteel wit geschilderd, met uitzondering van de luiken bij de ramen welke lichtgrijs zijn geschilderd.

Waardering

De villa is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt vanwege de architectonische vormgeving welke onder meer verwijst naar de koloniale architectuur, de gave detaillering en het materiaalgebruik; tevens is het pand cultuurhistorisch van belang als één van de vroegste villa's in het villapark Kweekduin.

Aannemer

Koloniale stijl