Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511181
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huis Wisch
Complexnummer: 
511180 - Wisch
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 september 2005
Kadaster deel/nr: 
82864/178
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oude IJsselstreek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Terborg
X-Y coördinaat: 
221649 - 436994

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (HUIS WISCH). Huis Wisch is gebouwd op een L-vormige plattegrond en bestaat uit een in oorsprong 15de-eeuwse ronde toren die in de loop van de 17de eeuw werd verhoogd. Aan de noordzijde hiervan het hoofdgebouw dat uit de 16de en 17de eeuw dateert. Aan de oostzijde van de toren de uit ca 1700 stammende, 90 meter lange dienstvleugel die wordt afgesloten door een zware vierkante toren. In de Tweede Wereldoorlog werd tijdens een geallieerde luchtaanval het huis zwaar getroffen, waardoor het voor een groot deel werd vernield. In 1951 begon de eigenaresse van het huis, mevrouw O.M.I. Vegelin van Claerbergen-jonkvrouwe van Schuylenburch, met de restauratie van het oostelijke deel van de lange dienstvleugel en in 1960-1962 volgde de restauratie van het hoofdgebouw onder leiding van architect Canneman. Deze restauratie van het kasteel betekende het herstel van de oude hoofdvormen van het huis. Aangezien er in het huis nauwelijks nog constructieve en decoratieve elementen aanwezig waren, werd een groot deel van het interieur vervangen. De oorspronkelijke raamindeling bleef tijdens de restauratie gehandhaafd. De vierkante toren is een onderkelderd bakstenen gebouw op vierkante grondslag. De toren is twee bouwlagen hoog en wordt overkapt door een tentdak. In de noord-, oost- en zuidgevels zijn kruiskozijnen geplaatst waarvan de onderste vensters zijn voorzien van luiken. De lange dienstvleugel op rechthoekige grondslag is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt zadeldak. In de vleugel worden meerruits-vensters (naar 18de-eeuws voorbeeld), toegangsdeuren en garagedeuren op niet regelmatige wijze afgewisseld. De dienstvleugel wordt afgesloten door de in oorsprong uit de 15de eeuw daterende ronde toren, die in de 17de eeuw met een verdieping werd verhoogd. Tegen de toren is een zeshoekige traptoren gebouwd die in de loop van de 19de eeuw werd vervangen en tijdens de restauratie na de Tweede Wereldoorlog wederom werd vervangen. Tussen de ronde toren en het hoofdhuis is tijdens de restauratie een galerij met een toegang gebouwd. Het uit twee bouwlagen bestaande, deels onderkelderde hoofdhuis (jaartalsteen 1648), is gebouwd op rechthoekige grondslag en wordt overkapt door een samengesteld met grijze pannen gedekt zadeldak. In de voor-, zij- en achtergevel bevinden zich meerruitsschuifvensters (naar 18de-eeuws voorbeeld), die tijdens de restauratie na de Tweede Wereldoorlog werden geplaatst. Aan de achterzijde van zowel de lange als de korte vleugel bevindt zich een terras voorzien van een balustrade.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW behorend tot de historische buitenplaats Wisch is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de architectonische vormgeving en de L-vormige plattegrond van het representatieve hoofdgebouw en de dienstvleugel;

- wegens de gaafheid van het exterieur;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- wegens de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg in landschapsstijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw dat gesitueerd binnen een structuur die tussen het einde van de 17de eeuw en de eerste decennia van de 19de eeuw is ontstaan.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLaan van Wisch47061 CXTerborg

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WischF1691
WischF1695

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee