Bij Laan van Wisch 4, 7061 CX te Terborg

Inleiding

Moestuinmuur met hekwerk, die de moestuin in het noorden en oosten begrenst. Tegen de muur stonden twee kassen die in de Tweede Wereldoorlog werden beschadigd. De hoekkas is herkenbaar aanwezig. Van de linker kas is een kippenhok gemaakt. Deze wordt niet beschermd.

Omschrijving

MOESTUINMUUR MET HEKWERK EN HOEKKAS. Laat 19de-eeuwse rood bakstenen MOESTUINMUUR, deels afgedekt door een ezelsrug en deels door een rollaag. Ter plaatse van de voormalige linkerkas is de muur hoger en voorzien van een natuurstenen afdekking, dit deel wordt aan weerszijden afgesloten door een bakstenen pijler. In de muur bevindt zich een halfronde doorgang waarin een houten deur. Het meest zuidelijke muurdeel wordt afgesloten door twee bakstenen pijlers waartussen zich een 19de-eeuws dubbel smeedijzeren HEK voorzien van pijlpunten bevindt. In de hoek van de moestuinmuur staat een laat 19de-eeuwse KAS op bakstenen voet met afzaat; de opstand en lessenaardak bestaan uit glasramen. In de korte zijde een deur. Het is een bijzonder type muurkas: een hoekkas. Daarvan zijn er niet veel in ons land. De kas is een of twee keer aangepast aan een andere functie. Thans is de kas in gebruik als druivenkas.

Waardering

MOESTUINMUUR MET HEKWERK EN HOEKKAS behorende tot de historische buitenplaats Wisch, van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving;