Loenen B 983
Rijksstraatweg 55, 3631 AB te Nieuwersluis

Omschrijving

DIENSTWONING. In de zuidhoek van de aanleg gelegen voormalige dienstwoning uit 1895 (zie gedenksteen). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde pand met grijze plint bestaat uit één bouwlaag met een kapverdieping onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak voorzien van windveren in krulmotief en een makelaar. Op de nokeinden staan twee gemetselde schoorstenen. De voorgevel (straatzijde) bestaat uit vier traveeën voorzien van drie zesruits schuifvensters met luiken en een a-symmetrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht en daarboven een dakkapel met klauwstukken.

Waardering:

DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats - vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)