Loenen B 954
Rijksstraatweg 61, 3631 AB te Nieuwersluis

Omschrijving

DIENSTWONING. In de noordoosthoek van de aanleg gelegen voormalige dienstwoning in sobere vormgeving daterend uit het einde van de 19de eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde pand met grijze plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen. Tegen de westgevel is een verdiepingloze aanbouw onder een flauw hellend lessenaarsdak. De voorgevel bestaat uit drie traveeën voorzien van twee zesruits schuifvensters met luiken en een a-symmetrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht. De kopsgevel (straatzijde) heeft op de begane grond en op de verdieping een venster. In de achtergevel een venster.

Waardering

DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere doch harmonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)