Loenen B 955
Bij Rijksstraatweg 72, 3631 AD te Nieuwersluis

Omschrijving

THEEKOEPEL behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. In de parkaanleg staat een theekoepel uit de tweede helft van de 19de eeuw. De op zeshoekige grondslag opgetrokken koepel staat op een gemetselde plint en heeft een houten opbouw onder een met zink bekleed zwenkend tentdak bekroond door een pinakel. De dakrand is voorzien van een zaagrand (deels doorstoken en met accolades en lobben). Rondboogvensters met metalen roedenverdeling. Het plafond in het INTERIEUR is voorzien van een houten rozet. In 1987 is de koepel gerestaureerd en verplaats van de zuidwesthoek van het terrein naar de huidige plek.

Waardering

THEEKOEPEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve waarde; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats aan de Vecht; - vanwege de ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Theekoepel