511206 - Huis te Jaarsveld
S L van Alterenlaan 27, 3413 MJ te Jaarsveld

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis te Jaarsveld). Op het voorterrein iets bezijden de as van het kasteeleiland ligt het blokvormige hoofdgebouw bestaande uit een verdiepingloos pand uit 1759-1760, een tuinhuis uit 1839 en een vleugel van twee bouwlagen uit 1867. Het op rechthoekige grondslag uit baksteen opgetrokken pand heeft een donkere plint en een met Oud Hollandse pannen gedekt omgaand schilddak met gemetselde hoekschoorstenen (voorzijde), terwijl het op vierkante grondslag opgetrokken tuinhuis, dat deel uitmaakt van het rechthoekige bouwlichaam, overkapt wordt door een met leien gedekt gebogen tentdak bekroond door een pinakel. De regelmatig ingedeelde voor- en achtergevel hebben door de aanbouw uit 1867 (noordoost) een a-symmetrische aanblik gekregen. De indeling van de lijstgevel aan de voorzijde bestaat uit een geprofileerde toegangsdeur waarboven bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling rondom een rond, bolvormig glas (lamp). De toegangspartij is gevat in een houten omlijsting en wordt geflankeerd door twee meerruits schuifvensters met luiken. Links hiervan een dubbele glazen tuindeur met houten bovenstuk waarin het wapen van Jaarsveld is aangebracht (thans uitgevoerd in kunststof). De achtergevel heeft een vrijwel identieke indeling van een toegangsdeur met bovenlicht geflankeerd door twee meerruits schuifvensters met luiken en twee dakkapellen. Rechts daarvan het tuinhuis met omlijste tuindeur en een zesruits verdiepingsvenster met persiennes. De 19de-eeuwse noordoostgevel bestaat uit twee bouwlagen met rozetvormige muurankers en een regelmatige indeling gevormd door drie traveeën met zesruits schuifvensters voorzien van persiennes en twee deuren. Links daarvan het tuinhuis met twee onregelmatig geplaatste meerruitsvensters voorzien van persiennes en een vensterlicht met luik. Tegen de zuidwestgevel een gemetselde steunbeer, een groot meerruitsvenster met luiken en drie dakkapellen. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de vrij gaaf bewaarde 18de-eeuwse indeling gevormd door een smalle gang als oorspronkelijke middenas met rechts daarvan twee kamers, aangekleed met lambriseringen, houten plafonds (in voorkamer balkenplafond, in achterkamer en gang een houten plafond met profiel) en in de voorkamer een marmeren, rijk gedecoreerde schouw met boezem. Bij de uitbreiding in 1867 is de trappartij in de achterkamer verplaatst.

HOOFDGEBOUW (Huis te Jaarsveld) van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige 18de-eeuwse architectonische vormgeving met 19de-eeuws tuinhuis en aanbouw;