511206 - Huis te Jaarsveld
Lopik F 657
Lopik F 658
Lopik F 664
Bij S L van Alterenlaan 27, 3413 MJ te Jaarsveld

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Jaarsveld. De structuur van de aanleg wordt bepaald door de middeleeuwse dubbele, rechthoekige grachtenstructuur rondom het kasteeleiland en de voorburcht. De grachten zijn onderling gescheiden door houtsingels. Achter het huis staan vier kanonskogels, die in de gracht zijn gevonden, daterend uit de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De oude met eiken beplante dwarslaan tussen het voorterrein en de voorburcht, oorspronkelijke toegangslaan, is thans nog gaaf aanwezig. Van de brug naar de voorburcht resteren alleen de bakstenen fundamenten.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Jaarsveld van algemeen belang:

- vanwege de middeleeuwse grachten-en singelstructuur;

- als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een omgrachte burcht met voorburcht;