511218 - 't Huys te Warmont
Warmond D 130
Herenweg 139, 2361 EP te Warmond

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: (Herenweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) PORTIERSWONING. Aan het begin van de oprijlaan gelegen rood bakstenen pand gebouwd op rechthoekige grondslag, onder een met zwarte Hollandse pannen gedekt schilddak. Regelmatig ingedeelde gevels met meerruits schuifvensters voorzien van luiken. Een foto van ca.1920 laat zien dat het wit gepleisterd is geweest. Huis en erf worden aangegeven op de kadastrale minuut van 1819, waarschijnlijk is de woning als arbeidershuisje gebouwd ten tijde van de aanleg van de nieuwe toegangsweg, dat zou dan ca. 1780 zijn. Restauratie 1960.

PORTIERSWONING van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel;