511218 - 't Huys te Warmont
Warmond D 4751
Herenweg 145, 2361 EP te Warmond

Omschrijving

ORANJERIE. In de parkaanleg gelegen rode bakstenen oranjerie (oorspronkelijk gepleisterd), gebouwd op L-vormige grondslag overkapt door een wolfdak met rood geglazuurde Hollandse dakpannen. In de kopgevel de dubbele glazen toegangsdeur met een halfrond bovenlicht en een kruisraam met roeden daarboven. De zuidgevel wordt gevormd door een aaneengesloten rij ramen zonder muurwerk daartussen. De overkragende dakrand zorgt ervoor dat de lichtinval getemperd wordt. In de noordgevel zitten drie rondboogramen met gotisch aandoende roeden verdeling. De bovendorpel en sluitsteen zijn gedecoreerd met een bloemmotief. Rechtsonder in de gevel is een steen gemetseld met het jaartal 1830, uit aantekeningen blijkt dat deze eerste steen door Adolphine van Wijck gelegd is. In 1910 is de oranjerie uitgebreid met een achterbouw van sintelsteen, in gebruik als schuur en opslagplaats. Bouwsporen wijzen erop dat toen ook de linker zijmuur opnieuw opgetrokken is. Het geheel is uitgevoerd in de Engelse cottage stijl, die aan het begin van de twintigste eeuw in zwang was. De gemetselde schoorsteen aan de zijkant is pas tijdens restauratiewerkzaamheden in 1960 gebouwd. Toen is ook het verwarmingssysteem met buizen verdwenen. De (hout)stookplaats in de linker buitenmuur is nog aanwezig. Eveneens bij de restauratie is de verdiepte, plavuizen vloer opgehoogd en betegeld met grijze stoeptegels.

ORANJERIE van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in de Engelse cottage-stijl;