Bloemendaal G 874
Bekslaan 14, 2114 AR te Vogelenzang

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis te Vogelenzang). Blokvormig zeventiende-eeuws pand, dat in de tweede helft van de 18de eeuw in classicistische stijl is verbouwd. Het bakstenen huis met hardstenen plint bestaat uit een kelder en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. De gevels worden afgesloten door rechte lijsten en hebben hoeklisenen. Op de nokeinden aan de voorzijde staan twee gemetselde schoorstenen. De symmetrische vijf traveeën brede voorgevel heeft een licht risalerende middenas, die bekroond wordt door een eenvoudige klok in Lodewijk XIV-ornamentering. Een hardstenen stoepje leidt naar de omlijste glazen toegangsdeur met bovenlicht waarboven een omlijst zesruitsvenster. Aan weerszijden van de ingangspartij zijn twee vensterassen voorzien van zesruits schuifvensters. De achtergevel kent een asymmetrisch geplaatst avant-corps van drie traveeën onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak eindigend in een gemetselde schoorsteen. In het dakschild een dakkapel gevat in een omlijsting met wangen. Rechts van het risaliet bevindt zich één vensteras en links twee onregelmatig geplaatste vensters. De gevel wordt ingevuld met zesruitsvensters. De zijgevels van het hoofdgebouw hebben drie dakkapellen gelijkvormig aan die van de achtergevel. De rechter zijgevel is zeven vensterassen breed met een risalerend middendeel van drie traveeën waarin op de begane grond drie openslaande glazen tuindeuren aan een viertredige hardstenen stoep. De linker zijgevel heeft een middenrisaliet van vier traveeën met een tussenverdieping (boven de keuken) bepaald door de toegangsdeur met boven- en zijlicht (links) en drie meerruitsvensters met aan weerszijden een verdiepte ingangen naar de kelder. Links naast het risaliet een vensteras bestaande uit twee vensters. Invulling met meerruitsvensters. Voor deze gevel een plaatsje afgeschermd door een hoge gepleisterde bakstenen muur met in het midden de ingang tussen twee pijlers bekroond door twee 17de-eeuwse zandstenen leeuwtjes, die waarschijnlijk afkomstig zijn van het huis aan de Nieuwe Gracht te Haarlem. De muur is afgewerkt met een ezelsrug, deels met oude glasscherven. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de 18de-eeuwse ruimte-indeling met lange middengang uitkomen op een grote zaal en vetrekken aan weerszijden van de gang; de 18de-eeuwse stucplafonds; aankleding uit 1898; de keuken met authentieke inrichting bestaande uit kasten, tegels, stookplaats (broodoven), wasplaats; en de ruimte-indeling van de kelder voorzien van opslagruimten, kasten, twee dienstenkamertjes met bedstede en een biljartkamer.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Huis te Vogelenzang) van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving van het 18de-eeuwse hoofdgebouw in classicistische stijl; - vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse ruimte-indeling; - vanwege de gaaf bewaarde aankleding van het interieur daterend uit 1898; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Hollands Classicisme