511248 - Watertorencomplex te Laren
Laren Noord-Holland C 962
Bij Rijksweg-West 29, 1251 CJ te Laren

Inleiding

OVERDEKTE GANG, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren. De gang vebindt de watertoren (huisnr. 27) met de ten noordwesten gelegen kantoren (huisnr. 29) met dienstwoning (huisnr. 31). Aan de zuidwestelijke muur is in de jaren '70 van de 20ste eeuw een lage uitbouw geplaatst ten behoeve van een kantoor/kantineruimte.

N.B. De aanbouw aan de zuidwestzijde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Overdekte, in oorsprong open, gang op rechthoekige plattegrond onder een flauwhellend zadeldak met rode leipannen. Gang en noklijn zijn zuidoost-noordwestgericht. In het zuidoosten geeft de gang aansluiting op de watertoren, in het noordwesten op de kantoren met dienstwoning.

De muren van de gang zijn opgetrokken in dezelfde baksteen als de watertoren. Onder de dakrand bevindt zich een laag - in oorsprong geheel open - lintvenster dat op enkele plaatsen wordt onderbroken door een kleine bakstenen muurdam die het zadeldak ondersteunt.

De zuidwestelijke muur van de gang wordt aan het oog onttrokken door de, niet beschermde, aanbouw.

Waardering

De overdekte gang is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex Laren.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf