511248 - Watertorencomplex te Laren
Laren Noord-Holland C 962
Rijksweg-West 29, 1251 CJ te Laren
Rijksweg-West 31, 1251 CJ te Laren

Inleiding

KANTOORGEBOUW MET DIENSTWONING, onderdeel uitmaken van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1933 en 1935 in expressionistische bouwtrant. Het bouwvolume van de kantoren met dienstwoning is gelegen ten noordwesten van de watertoren en daarmee verbonden door een overdekte gang. De kantoren en dienstwoning zijn geïntegreerd en vormen een bouwvolume onder samengesteld zadeldak.

Omschrijving

Kantoorgebouw met dienstwoning, gebouwd op een samengestelde plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen en afgesloten door verschillende haaks op elkaar geplaatste zadeldaken met rode leipannen, overstekken en schouderstukken aan de topgevels. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensters rechthoekige houten ramen met meerruits-roedenverdeling en bakstenen lekorpels. De meeste vensters op de begane grond zijn voorzien van opgeklampte luiken met smeedijzeren hangwerk.

Aan de oostzijde bevinden zich van links naar rechts de volgende onderdelen: geheel links een klein bouwvolume met oost-westgerichte noklijn, waarin zich een steektrap met een opgeklampte deur bevindt. Rechts daarvan bevindt zich een eenlagig bouwvolume noord-zuidgerichte noklijn dat de entree naar de kantoren bevat. In dit gedeelte zijn een opgeklampte deur met smeedijzeren beslag en een tweelichts-venster met twee achtruits-ramen aangebracht. Rechts bevindt zich een groot bouwvolume (kantoren) met noord-zuidgerichte noklijn. Dit gedeelte bevat in het midden een topgevel onder steekkap. Op de begane grond bevindt zich een groot liggend venster met latei onder het midden: onder de latei bevinden zich twee kleine ramen met kruisroeden aan weerszijden van een liggend raam, boven de latei bevinden zich vier staande zesruits-ramen. Rechts van dit venster is in de gevel een gedenksteen aangebracht. De topgevel bevat drie kleine, smalle vensters.

De noordgevel bevat links kantoorruimte, rechts de entreegevel van de dienstwoning. De kantoorruimte heeft een dak met deels noord-zuidgerichte nok (geheel links) en deels een oost-westgerichte nok (links). Dit gedeelte met oost-westgerichte nok bevat op de begane grond van links naar rechts: een venster met vier zesruits-ramen, een venster met twee zesruits-ramen, een opgeklampte tweedelige voordeur (van de dienstwoning) met smeedijzeren hang- en sluitwerk en vierruits-zijlicht. Ter hoogte van de verdieping (zolder) is het dakschild opgehuifd voor een lintvenster met negen zeer lage, liggende ramen. Geheel rechts in de noordgevel bevindt zich een eenlagige uitbouw onder ingestoken schildeind. Deze uitbouw bevat een hoekvenster met twee achtruits-ramen.

De westgevel bevat geheel links de uitbouw, die op de begane grond een hoekvenster met twee achtruits-ramen bevat en in het dakschild een dakkapel met glooiende killen en vierruits-venster. Het rechterdeel van de westgevel heeft een topgevel met schoorsteen op de nok. Dit gedeelte bevat op de begane grond een venster met twee achtruits-ramen, op de eerste verdieping een venster met kruisroeden.

De zuidgevel bevat links de achtergevel van de dienstwoning met oost-westgerichte nok, rechts de zuidgevel van de kantoren met noord-zuidgerichte nok. Links bevindt zich op de begane grond een groot venster met twee achtruitsramen aan weerszijden van een spiegelruit en kleine bovenlichten boven een zware latei. Rechts daarvan bevindt zich een tweedelige opgeklampte deur (met smeedijzeren hang- en sluitwerk en zijlicht) onder een dakoverstek. Rechts van het dakoverstek is nog een rechthoekige opgeklampte deur met zijlicht aangebracht. Op de eerste verdieping bevinden zich een venster met drie zesruits-ramen, een klein balkon met deur en venster, en rechts een dakkapel met glooiende killen en vier zesruits-ramen. In de zuidgevel van de kantoren bevindt zich op de begane grond een hoekvenster met drie zesruits-ramen, in de topgevel een venster met - in oorsprong - twee zesruits-ramen.

Het rechterdeel van de zuidgevel van de kantoorruimte gaat over in de westgevel van het bouwvolume van de kantoorentree. Deze westgevel bevat enkele kleine, hooggeplaatste liggende vensters.

Waardering

Het kantoorgebouw met dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)