Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511252
Complexnummer
511248 - Watertorencomplex te Laren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82839/19
Kadastrale aanduiding
Laren Noord-Holland C 962
Bij Rijksweg-West 25, 1251 CJ te Laren

Omschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK MET ZES PILONEN, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant.

De dienstwoning aan de noord-oostzijde van de watertoren is visueel met de watertoren verbonden door een reeks van zes pilonen, tussen welke de ingangshekken naar de opslagplaats zijn geplaatst.

Omschrijving

Reeks van zes bakstenen pilonen, waartussen ijzeren draaihekken zijn gehangen. De zes pilonen zijn geplaatst op een noordoost-zuidwestgerichte as. De vier middelste pilonen zijn vrijstaand, de meest noordoostelijke is geïntegreerd in de zuidwestgevel van de dienstwoning (huisnr. 25), de meest zuidoostelijke piloon is geïntegreerd in de noordoostgevel van de garage van de watertoren. De pilonen zijn opgetrokken op rechthoekig grondplan met een noordwest-zuidoostgerichte lengte-as en worden horizontaal afgesloten door een rollaag. De hekken zijn bevestigd aan het muurwerk van de lange zijden van de pilonen. De hekken zijn ijzeren draaihekken, met een gesloten stalen stootplaat in de onderste delen en spijlen in de bovenste delen.

Waardering

Het toegangshek zes pilonen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511248. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden