511248 - Watertorencomplex te Laren
Laren Noord-Holland C 962
Rijksweg-West 25, 1251 CJ te Laren

Inleiding

DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant.

De dienstwoning aan de noord-oostzijde van de watertoren is visueel met deze toren verbonden door een reeks pilonen, waartussen de ingangshekken naar de opslagplaats zijn gehangen.

Omschrijving

Pand gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een steil zadeldak met rode leipannen. De noordwest-zuidoostgerichte noklijn wordt doorsneden door een rechthoekige bakstenen schoorsteen. Het noordoostelijke dakschild is doorgetrokken tot halverwege de begane grond-verdieping. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen rechthoekige, houten vensters met een bakstenen onderdorpel. De opgeklampte luiken op de begane grond zijn voorzien van smeedijzeren gehengen.

De voorgevel (NW) bevat op de begane grond links een venster met luiken, bevattende een tweelichts-kozijn met achtruits-roedenverdeling. In het rechterdeel bevindt zich de entree, bestaande uit een tweedelige opgeklampte deur met smeedijzeren hangwerk. Geheel rechts is een van de pilonen in de gevel geïntegreerd. Op de eerste verdieping bevindt zich een tweelichts-venster met zesruits-roedenverdeling. De topgevel is afgewerkt met vlechtwerk langs de dakrand.

De rechterzijgevel (ZW) bevat geheel links de geïntegreerde piloon. In het midden bevinden zich twee smalle, staande stalen trappenhuisvensters met achtruits-roedenverdeling. Geheel rechts bevindt zich een houten venster met zesruits-roedenverdeling op de begane grond.

De achtergevel (ZO) bevat op de begane grond twee twee-lichtsvensters met zesruits-roedenverdeling, waarvan het linkervenster tevens is voorzien van twee kleine bovenlichten die boven een zware houten latei zijn geplaatst. Geheel rechts op de begane grond bevindt zich een rechthoekige houten deur. Op de eerste verdieping bevinden zich twee vensters met zesruits-roedenverdeling. De topgevel is afgwerkt met vlechtwerk langs de dakrand.

De linkerzijgevel (NO) heeft links op de begane grond een hooggeplaatst tweelichts-venster met vierruits-roeden en verlengde latei. Bij het rechterdeel van de gevel is het dakschild opgelicht ten behoeve van twee openslaande terrasdeuren met meerruits-roedenverdleing.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Hamdorff, W. ; Noord-Holland