511248 - Watertorencomplex te Laren
Laren Noord-Holland C 962
Bij Rijksweg-West 25, 1251 CJ te Laren

Inleiding

TOEGANGSHEK, behorend bij het watertorencomplex te Laren. De entreepartij is gelegen bij de ingang van het erf aan de Rijksweg-west en is opgetrokken in dezelfde materialen en expressionistische stijl als de overige onderdelen van het complex.

Omschrijving

Toegangshek, bestaande uit twee in gesinterde baksteen opgetrokken pijlers aan weerszijden van de toegangsweg tot het complex.

De linkerpijler, de zuidelijke, is opgetrokken op rechthoekig grondplan met oost-westgerichte lengte-as. De pijler wordt afgesloten door een rollaag. De pijler heeft aan de noord- en zuidzijde een kniehoge uitstulping. Aan de noordzijde is boven ooghoogte een driezijdige, koperen kap (voor een lantaarn) aangebracht.

De rechter-, noordelijke pijler is opgetrokken op rechthoekig grondplan, maar is veel lager dan de linker. Deze rechterpijler heeft een rechte zuidzijde, een rechte oost- en westzijde en een schuine noordzijde. De pijler wordt afgesloten door een halfronde beëindiging. De zuidzijde heeft een kniehoge uitstulping. Op de afgeronde top zijn drie smeedijzeren letters "P W N" bevestigd.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Hamdorff, W. ; Noord-Holland