Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511263
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Larenberg
Complexnummer: 
511260 - Larenberg
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 november 1998
Kadaster deel/nr: 
15409/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Laren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Laren
X-Y coördinaat: 
143115 - 475352

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving VOORMALIGE PAARDENSTAL/KOETSHUIS. Het ten noorden van het erf gelegen gebouw bestaat uit vier aaneengevoegde bouwvolumes. Ten eerste een ter linkerzijde gelegen bouwdeel met verdieping onder een pannen zadeldak. Ten tweede een aan de rechterzijde aansluitend maar iets terugspringend laag blokvomig bouwdeel met een plat dak, het voormalige koetshuis.

Ten derde een ondiep deel met verdieping met een plat dak; op de verdieping was de koetsierswoning. Deze woning was toegankelijk via een rechte steektrap in een lage haakse aanbouw met plat dak en op het dak uitgebouwd trappenhuis onder lessenaarsdak. Het achterste deel is een stal, vermoedelijk van latere datum.

Het pand is gecementeerd, met bakstenen plint, waarbij horizontale banden en ontlastingsbogen van vensters, deuren en omrandingen van oeils-de-boeuf zijn uitgevoerd in een strakke onbezande oranjerode baksteen, terwijl de gedecoreerde constructieve delen van hardsteen zijn. Het linkerdeel is voorzien van een ver overstekend zadeldak, waarvan de dakranden en goten rusten op in chaletstijl/vakwerkstijl uitgesneden decoratieve randen en consoles. Voor deze detaillering lijkt de in 1888 verschenen 'Architectonische vormleer' (1880-1888) van de Delftse hoogleraar E. Gugel te zijn gebruikt.

In de voorgevel van dit bouwdeel bevindt zich een getoogd venster met roedenverdeling, mogelijk oorspronkelijk een deur, geflankeerd door twee kleinere vensters met kalf en roedenverdeling. Op de verdieping een segmentvormig getoogd voormalig hooiluik, geflankeerd met twee schijn-oeils-de-boeuf. In de top een halfrond schijnvenster met hardstenen vensterbank en rijk gedecoreerde hijsinrichting. In het terugspringend rechterdeel, waarvan het muurvlak wordt afgesloten door een houten kroonlijst met consoles en gepleisterd fries, links een segmentboogvormige inrijpoort met naar buiten openslaande, rijk gedecoreerde deuren, waarvan het bovenste deel is beglaasd en rechts gekoppelde, getoogde vensters met kalf en roedenverdeling en deels met glas-in-lood uitgevoerd. In de rechterzijgevel een drietal getoogde vensters, uitgevoerd zoals in de voorgevel. In het hoge deel op de verdieping recentere vensters. In de achtergevel op de begane grond een met uitzondering van het bovenlicht dichtgezette inrijpoort. In de lage achtervleugel een venster met segmentvormige ontlastingsboog en later aangebrachte ingang met bovenlicht. In de linkerzijgevel linksachter op de verdieping een zesruitsschuifvenster en later ingebroken muuropeningen, toen een tweede woning werd uitgebouwd. Inwendig in het deel linksvoor de stal met vrijwel oorspronkelijke inrichting met tegen de achterwand vier paardeboxen met gietijzeren afscheidingen; op de verdieping was de hooizolder, die nu als woning is ingericht.In het rechterdeel het rechthoekige koetshuis met oorspronkelijke sierbestrating en lambrizering. In de linkerzijwand een houten tuigenkast met in het midden een buffetkast. In dezelfde wand de oorspronkelijke kozijnen en paneeldeuren.

De voormalige paardenstal/koetshuis is van algemeen belang wegenscultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Larenberg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNaarderstraat841251 BHLaren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Paardestal(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Laren Noord-HollandE1128

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18971897globaalvervaardiging